Читај ми!

Kurti potvrdio da se traži rešenje za održavanje izbora 3. aprila na KiM

Premijer u Prištini Aljbin Kurti izjavio je da njegova vlada još nije odlučila o održavanju izbora 3. aprila i na KiM, ali da zajedno sa ambasadorima zemalja Kvinte i EU pokušavaju da pronađu rešenje, tvrdeći ono "ne bi trebalo da naruši državnost i ustavnost Kosova".

Kurti je rekao da je Priština iznela svoj stav da, s jedne strane, ne treba da sprečava Srbe na Kosovu koji, osim što imaju državljanstvo Kosova i Srbije, imaju pravo glasa.

"Ali sa druge strane ustavnost, zakon na Kosovu, Rezolucija od 15. januara, obavezuju nas za osnovu svakog rešenja koje ćemo preduzeti u budućnosti", rekao Kurti medijima na albanskom u Prištini.

Naveo je da je u kontaktu sa ambasadama zemalja Kvinte i EU u Prištini kako bi sagledali koje je rešenje moguće preduzeti a "ne kršiti državnost, ustavnost, vladavinu prava i rezoluciju".

"Naći ćemo rešenje za ovo i smatraćemo da to rešenje podrazumeva dobru volju. Ne želimo da se bilo kom građaninu Kosova koji ima državljanstvo Srbije oduzme pravo glasa", rekao je Kurti.

Ocenio je da će sastanke sa predsednikom Srbije biti teže organizovati nego ranije.

"Verujem da je situacija teža nego ikad, zavisi od toga kada dobijemo poziv iz Brisela, ali posle ruske invazije na Ukrajinu i šokantne vojne agresije Kremlja na narod Ukrajine koji vodi bespoštedni oslobodilački rat, u kom slučaju smo izrazili spremnost da primimo 20 novinara i 5.000 izbeglica, ali smo se pridružili i sankcijama SAD i EU, dok je Srbija praktično stala na stranu Ruske Federacije. Sastanci su u mnogo težoj situaciji nego prošle godine. Evropa je u ratu", tvrdi Kurti.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво