Читај ми!

Euleks policija pojačava snage na KiM

Počevši od danas, Euleks će u narednih nekoliko nedelja ojačati svoju Specijalizovanu policijsku jedinicu na Kosovu i Metohiji, rezervnom grupom od 92 žandarma, i biće pridruženi kontingentu od 105 poljskih policajaca.

Rezervna policijska jedinica je sastavljena od 92 pripadnika Evropskih žandarmerijskih snaga (EUROGENDFOR) iz Portugalije, Francuske i Italije, i privremeno će biti raspoređena na KiM kako bi se ojačali kapaciteti postojeće Specijalizovane policijske jedinice Euleksa (SPJ), saopšteno je iz Euleksa u Prištini.

Rezervna SPJ će podržati Euleks u ispunjavanju njegovih zadataka, kao druga instanca za reagovanje na bezbednosne situacije na KiM, po potrebi i imajući u vidu bezbednosno okruženje.

Euleksova jedinica je druga instanca za reagovanje na bezbednosne situacije na KiM, kao deo troslojnog mehanizma za reagovanje na bezbednosne situacije, u okviru kojeg je kosovska policija prva instanca za reagovanje na bezbednosne situacije, Euleks je druga a Kfor treća instanca za reagovanje na bezbednosne situacije.

Euleksova redovna SPJ jedinica broji 105 poljskih policajaca stacioniranih u Mitrovici. Rezervna SPJ, koju je obezbedila EUROGENDFOR, ima 92 žandarma i to 42 iz Portugalije, 28 iz Francuske i 22 iz Italije.

Oni će biti smešteni u bazi za podršku Euleksu, koja se nalazi u Kosovu Polju i biće pod komandom Euleksa. Očekuje se da će prvi tim stići danas.

U saopštenju se navodi da "raspoređivanje rezervne SPJ pokazuje odlučnost Euleksa da nastavi da podržava stabilnost Kosova i doprinosi bezbednosti žena, muškaraca, devojčica i dečaka iz svih zajednica na Kosovu".

U saopštenju se objašnjava da su evropske žandarmerijske snage operativne, unapred organizovane, robusne i brzo rasporedive interventne policijske snage.

Euleks Specijalizovana policijska jedinica je druga instanca za reagovanje na bezbednosne situacije na KiM i pruža stalnu podršku kapacitetima kosovske policije za kontrolu masa i nemira kroz savetovanje i zajedničku obuku.

Cilj druge instance za reagovanje na bezbednosne situacije je deeskalacija tenzija i uspostavljanje javnog reda, kao i zaštita života, integriteta i imovine pogođenog stanovništva.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво