Читај ми!

Berbok: Pre statusa kandidata za EU, Priština ima dijalog sa Beogradom

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok poručila je predstavnicima centralnih institucija u Prištini da je dijalog sa Beogradom ispred dobijanja statusa kandidata za prijem u EU, istučući potrebu pronalaženja rešenja glasanja i na Kosovu i Metohiji na izborima koje 3. aprila organizuju vlasti u centralnoj Srbiji.

"Mi pružamo ruku svim državama u regionu i koje su na putu ka Evropi. Nadamo se da će nastaviti tim putem. U smislu jačanja demokratije, prosperiteta i mira. Ali jedan od najvažnijih preduslova za to je jačanje poverenja u regionu. I za to nam je potreban pre svega napredak u dijalogu o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije", rekla je Analena Berbok na zajedničkoj konferenciji za medije u Prištini sa premijerom Aljbinom Kurtijem.

Prenela je da je pre dolaska u region o svim detaljima razgovarala za Miroslavom Lajčakom, koji ima punu podršku Nemačke.

"Ali postoje potezi koje mi kao prijatelji ne možemo da povučemo umesto vas. Primera radi, o sprovođenju izbora u Srbiji početkom aprila. Što se tiče toga potrebno je pronaći dobro rešenje u smislu interesa ljudi, sa kojim će se složiti obe strane", kazala je Berbok.

"Svi zločini koji su se dogodili na ovom prostoru tokom ratnih dešavanja ne smeju biti skolonjeni sa strane i zaboravljeni, a sa tim u vezi za donošenje teških odluka znam da je potrebno iskazati pragmatičnost i hrabrost. To kažem ovde i ponoviću sutra u Beogradu", dodala je nemačka ministarka.

Istakla je da je Priština uradila svoj posao u pogledu liberalizacije viznog režima i da bi sada Evropska unija trebalo da uradi svoj deo posla.

"Dogovorili smo se da Zapadni Balkan stavimo na našu listu prioriteta. Mi smo u novoj Saveznoj vladi (Nemačke) prvi put odlučili da uvedemo mesto specijalnog predstavnika za Zapadni Balkan. Nemačka je najveći investitor i donator na Kosovu, mi želimo da dalje proširimo ove odnose", kazala je Berbok.

Zahvalila je kosovskoj vladi što je uvela sankcije Rusiji zbog intervencije u Ukrajini, kao i što je kako je navela, "pokazala da Kosovo pripada Evropi".

"Mi smo i ostaćemo vaš partner", istakla je nemačka miistarka.

Zahvaljujući šefici nemačke diplomatije, kosovski premijer je istakao značajan doprinos koji je Nemačka dala razvoju Kosova.

Aljbin Kurti rekao je da je Analenu Berbok uverio da je Priština stabilan partner Nemačke i Evropske unije, istovremeno zatraživši podršku Nemačke i EU.

"Naša bilateralna saradnja se intenzivira, povećan je izvoz u Nemačku, ali i nemačke direktne investicije na Kosovu. Tražio sam podršku za naše reforme, u zapošljavanju i pravosuđu. Kosovo bi trebalo da ima više koristi od fondova EU, u infrastrukturi, energetici i drugom. Nemačka može više da pomogne u ovom pravcu", rekao je Kurti.

Berbokova se sastala i sa Vjosom Osmani

Berbokova je u Prištini razgovarala i sa predsednicom privremenih institucija Vjosom Osmani, koja je od nemačke ministarke zatražila podršku njene zemlje za članstvo u Savetu Evrope, tvrdeći da je Priština spremna da ispuni sve kriterijume za članstvo u ovoj organizaciji.

Osmanijeva je istakla "da je za Kosovo i mir i bezbednost u regionu od suštinskog značaja da se započne proces članstva u NATO".

"Ruska agresija na Ukrajinu, podstakla je neophodnost evroatlantskih integracija Kosova i celog Zapadnog Balkana. Težnja Kosova da postane članica NATO-a ima za cilj da spreči napore da se naša zemlja i region destabilizuju naporima Rusije i njenog saveznika Srbije", rekla je Osmanijeva tokom razgovora.

U saopštenju iz njenog kabineta se navodi da je Osmanijeva nemačkoj ministarki "pomenula pretnju koja dolazi od bliske vojne saradnje između Rusije i Srbije, kao i od delovanja ruskog centra u blizini granice sa Kosovom".

Osmanijeva je stoga tražila podršku Nemačke za članstvo u Partnerstvo za mir, zatim u NATO-u, kao i u drugim međunarodnim organizacijama.

Nemačka ministarka će pre polaska za Beograd, sutra na KiM imati susret sa nemačkim vojnicima i čelnicima Kfora, a najavljeno je da će inaugurisati vetropark u blizini Mitrovice, izgrađen uz podršku Nemačke.

петак, 29. март 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво