Читај ми!

Žiofre: Odnos Srbije i EU dvosmerna je ulica, Briselu neophodan jasan signal Beograda

Odnos Srbije i Evropske unije je dvosmerna ulica i nepohodno je da i Brisel od Beograda dobije jasan singnal kako bi zajednički, jasno krenuli tim putem, rekao je šef delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre na 29. Kopaonik biznis forumu.

Potrebna nam je jasna slika, "to je dvosmerna ulica i važno je da se Srbija odluči kuda želi da ide i da jasno krenemo tim putem", rekao je Emanuele Žiofre na panelu "Budućnost Evrope", na kojem je bilo reči i o situaciji povezanoj sa ukrajinskom krizom.

Žiofre je naglasio da je važno da se u Srbiji govori o podršci EU kao i da poslovni sektor i svi ostali društveni činioci u zemlji promovišu integracije.

"Ne postoji sumnja da je zapadnom Balkanu mesto u EU, ne postoji alternativa tome", rekao je Žiofre.

Dodao je da veruje da se poslednjih godina pojavilo mnogo frustracija, da se mnogo toga desilo, ali da ne treba biti ozlojeđen.

"Otvorili smo grantove za infrastrukturne projekte i to je sve deo investicionog plana od 30 milijardi evra bespovratnih sredstava", naveo je on i dodao da se sredstva ulažu, između ostalog, i u izgradnju brze pruga Niš–Beograd.

Podsetio je da je EU ključni trgovinski partner Srbije, da razmena iznosi više od 60 odsto, a strane direktne investicije iz EU 70 odsto.

"Sve teme su relevantne, ali se istorija od 24. februara, kada je napadnuta Ukrajina, ubrzava i to se očitava u EU", rekao je ambasador i dodao da je ukrajinska kriza, kriza bez presedana koja će svakako imati uticaj na to kako Evopljani posmatraju svoje okruženje, životnu sredinu, klimatske promene, susedstvo.

Geopolitički kontekst je sada važan, rekao je Žiofre i podsetio da je i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla da će ovo biti prvi put da se Komisija bavi geopolitičkim pitanjima.

Geostrateški kompas nam pomaže da utvrdimo pretnje i odredimo kurs, rekao je ambasador i podsetio na poziciju Moldavije, Gruzije i Ukrajine po pitanju članstva u EU.

Na skupu su govorili i član predsedništva Saveza ekonomista Srbije Ivan Vujačić, bivši ambasador Duško Lopandić, Srđan Majstorović iz Centra za evropske politike i Jelica Minić iz Evropskog pokreta u Srbiji, koja je naglasila da bi Srbija, ako bi dobila podsticaje mogla da povuče ceo region ka EU.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво