Читај ми!

Pašalić pozvao kolege ombudsmane iz Rusije i Ukrajine na sastanak

Zaštitnik građana Republike Srbije Zoran Pašalić pozvao je ombudsmane Ruske Federacije i Ukrajine na sastanak u Beogradu ili na onlajn susret radi dogovora o načinima zaštite svih ljudskih prava građana na istoku Evrope, pre svih prava na život.

Kako se navodi u saopštenju zaštitnika građana, ovaj razgovor bi se pre svega odnosio na zaštitu prava najugroženijih društvenih grupa, a prvenstveno na zaštitu prava dece.

"Poziv kolegama iz Ruske Federacije i Ukrajine uputio sam na osnovu odlične saradnje koju naše institucije imaju već godinama i očekujem da mi odgovore u narednih pet dana", rekao je Pašalić.

"Najiskrenije žalimo zbog svega što se događa na istoku Evrope. Mi imamo moralno pravo i obavezu da u ovakvim situacijama pomognemo onima koje smatramo prijateljskim i bratskim narodima jer smo devedesetih godina 20. veka tokom raspada bivše Jugoslavije, kao i tokom NATO bombardovanja 1999. godine imali slično iskustvo", naveo je Pašalić.

Zaštitnik građana je naveo da je Republika Srbija nakon raspada SFRJ primila nekoliko stotina hiljada izbeglica iz zemalja bivše Jugoslavije, a posle NATO bombardovanja 1999. godine više od 200.000 interno raseljenih i prognanih građana sa Kosova i Metohije.

Svesni okolnosti u kojima se nalaze svi građani na istoku Evrope, zbog sličnih događaja iz naše ne tako daleke prošlosti, duboko saosećamo sa patnjom bratskih naroda, zbog čega sam i uputio poziv kolegama iz Ruske Federacije i Ukrajine, rekao je Pašalić.

петак, 10. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара