Читај ми!

Direktorat: Nije zabeleženo povećanje zračenja, nema razloga za zabrinutost

Direktor Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije Slađan Velinov ističe da nije zabeleženo povećanje jačine doze gama zračenja na teritoriji naše zemlje kao ni na teritoriji Evrope. Poručuje da nema razloga za zabrinutost građana.

Slađan Velinov naglašava da nema razloga za zabrinutost građana.

"U protekla 24 sata, prema podacima sa mernih stanica sistema za rano upozoravanje Republike Srbije na nuklearni ili radiološki akcident, Evropske mreže za razmenu radioloških podataka (EURDEP) i portala za razmenu informacija o nuklearnim događajima Međunarodne agencije za atomsku energiju, nije zabeleženo povećanje jačine doze gama zračenja na teritoriji naše zemlje kao ni na teritoriji Evrope. 

Sve do sada izmerene vrednosti jačine doze gama zračenja u Republici Srbiji u skladu su sa varijacijama prirodnog zračenja i odgovaraju lokaciji mernog instrumenta i očekivanim sezonskim fluktuacijama. Prosečne vrednosti jačine ambijentalne ekvivalentne doze gama zračenja za Srbiju kreću se u intervalu od 0,10 do 0,15 µSv/h", ističe Velinov.

Prema podacima ukrajinskog nuklearnog regulatornog tela od 27. februara, kako kaže, u Kijevu je pogođeno skladište radioaktivnog otpada kijevskog ogranka državnog specijalizovanog preduzeća "Radon".

"Kasnije u toku dana pregledom je ustanovljeno da nema vidljivih oštećenja skladišta i da nije došlo do ispuštanja radioaktivnih materija u životnu sredinu. Automatski sistem za monitoring radioaktivnosti u ovom preduzeću je ponovo u funkciji" izjavio je Velinov.

Iz Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije napominju da je od početka krizne situacije na istoku Evrope Direktorat u skladu sa svojim nadležnostima povećao stepen pripravnosti i kontinuirano vrši pojačane aktivnosti na praćenju nivoa radioaktivnosti u vazduhu na teritoriji Republike Srbije.

Direktorat će od danas, svakodnevno nakon 12 časova, na zvaničnom sajtu objavljivati jedine relevantne informacije vezane za nivoe doze gama zračenja na teritoriji naše zemlje i Evrope.

"Ukoliko dođe do bitnih promena nivoa radioaktivnosti u vazduhu u odnosu na očekivane vrednosti građani će biti trenutno obavešteni", zaključuje se u saopštenju.

петак, 29. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво