Читај ми!

Životne nevolje porodice iz Đakovice kao filmski scenario – ne mogu da dođu do svojih 25 hektara

Jedna od imućnijih srpskih porodica u Đakovici bila je porodica Babović. Još 1998. godine su morali da napuste ogromno imanje, a sada žive u Kraljevu. Imovina im je pokradena i uništena, a 25 hektara zemlje je uzurpirao prvi sused Albanac.

Životne nevolje koje su pratile ovu porodicu zbog albanskog pritiska liče na filmski scenario, koji još nije završen. Iako su van svog poseda, nevolje ne prestaju.

Problem je, kažu, u tome što poseduju 25 hektara zemlje koju nisu prodali. Da bi opravdao svoje namere, uzurpator je izmislio nekakve zločine i tako obeshrabrio vlasnika da se vrati na imanje.

"Ne mogu ni da prodam, jer mi je zemlja uzurpirana. Stavili su me na poternicu, ne smem da odem ni u Crnu Goru, ni na sahrane, jer hoće da me uhapse, ni krivog ni dužnog. To je sve zbog te imovine. Njima ne odgovara naš povratak dole, niti da to prodamo, nego da koriste džabe. Kuće su sve uništili i popalili. Bile su četiri kuće, tri štale, tri ambara, tri koša, cela mehanizacija je ostala, to je opljačakao moj prvi komšija iz Crmnjana i odneo", kaže Miroje Babović iz Đakovice.

Zbog materijalnih teškoća pojedini Srbi morali su da se odluče i prodaju imanja, kako bi zbrinuli svoje porodice.

Trebalo je odškolovati i prehraniti četvoro dece u novoj sredini, bez prihoda i krova nad glavom, kažu Đurovići iz Istoka. Promenili su više kuća da bi, napokon, uspeli da stvore svoj dom sa okućnicom od pedesetak ari. U Metohiji imaju pet hektara zemlje i srušenu kuću.

"Nema kuće, nema kućišta, sve je posečeno što je moglo da se poseče, da se temelj ne poznaje", kaže Slavko Đurović iz Istoka.

Divna Đurović kaže da je za Kosovom duša boli.

U Kraljevu živi više hiljada raseljenih Srba s Kosova i Metohije.

"Većina njih ima problema sa imovinom na KiM, mnogima je oteta, oduzeta, upaljena", kaže Goran Radičević iz Komesarijata za izbeglice i migracije, Kraljevo.

"Oni imaju elementarne probleme. Ono što svi previđaju i možda nije pažnja svemu posvećena je problem sa ličnim dokumentima, sa izvodima, problem koji ljudi imaju kada žele da odu u penziju, kada ispune uslov, a ne mogu to da dokažu", rekla je Vesna Milojević iz Kancelarije za KiM u Kraljevu.

Raseljeni Srbi godinama ne mogu da dođu do sopstvene imovine. Veruju da će pravo privatne svojine na Kosovu i Metohiji kad-tad ostvariti makar njihovi potomci.

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво