Читај ми!

Kontejneri ojačani betonskim blokovima u blizini Brnjaka, kakve poteze povlači Priština

Nakon izbijanja krize na istoku Evrope i vojne intervencije Rusije u Ukrajini, centralne vlasti u Prištini su na severu KiM ojačale pozicije policije na punktu Brnjak kod Zubinog Potoka i na alternativnim putevima koji vode ka centralnoj Srbiji. Iz Prištine već duže vreme poručuju da je Srbija navodno produžena ruka Rusije na Balkanu i da treba posebno biti oprezan.

U poslednja 24 sata vlasti u Prištini postavile su više kontejnera za smeštaj ljudi i ojačale ih betonskim blokovima na stotinak metara od punkta Brnjak, na putu Zubin Potok – Ribariće. Kontejneri će kako kažu u policiji služiti za smeštaj graničnih policajaca i biće logistička jedinica.

Sličan objekat policija je podigla i prošle godine kod punkta Jarinje. I tada je objašnjenje bilo isto kao i za objekte na Brnjaku. Objekat na Jarinju, međutim, nije toliko blizu kontrolnom punktu, kao ovaj na Brnjaku, postavljen na stotinak metara od kontrolnog punkta.

Iz Beograda su upozorili da su kontejneri policije na Brnjaku opasna provokacija, jer je reč o zelenoj zoni administrativne linije na kojoj je dozvoljeno prisustvo samo Kforu.

Dva dana pre nego što je postavila kontejnere na Brnjaku kosovska policija je na području Podujeva, Leposavića, Zubinog Potoka prema centralnoj Srbiji, kao i Vitine i Gnjilana prema Severnoj Makedoniji, na alternativnim putevima iskopala zemljane prepreke i neprohodne kanale.

Saopšteno je da je ta policijska akcija usmerena na suzbijanje i sprečavanje šverca i održavanje reda i mira. Zanimljivo je da je Priština, uporedo sa preprekama, pojačala i prisustvo policije na tim putevima.

Objašnjenje policije da se bori protiv šverca možda bi bilo i razumljivo da se kojim slučajem ove akcije na događaju nakon eskalacije krize između Rusije i Ukrajine, i nakon prilično oštrog i agresivnog narativa koji dolazi iz Prištine, a odnosi se na navodnu mogućnost da vlasti u Beogradu mogu da oružano intervenišu na severu Kosova.

Najupornija u toj tvrdnji je predsednica Vjosa Osmani koja je u više navrata rekla da su sve bezbednosne institucije spremne da reaguju u slučaju bilo kakvog napada i da se za to već dugo u Prištini pripremaju operativni planovi.

Osmanijeva iz dana u dan ponavlja da je tendencija Rusije da destabilizuje i region Balkana i da uz nju stoji i Beograd.

Na terenu nema naznaka da bi moglo doći do bilo kakvog razvoja situacije o kojoj pričaju i od koje strahuju zvaničnici u Prištini, javlja reporter RTS-a.

Prethodnih danase moglo čuti da su akcijama blokiranja alternativnih puteva zapravo blokirana seoska domaćinstva raspoređena po planinskim predelima oko Leposavića i Zubinog Potoka.

Žitelji planinskih sela u pojasu administrativne linije sada ne mogu po osnovne potrepštine i do lekara u domove zdravlja u Zubinom Potoku i Leposaviću već moraju u Novi Pazar ili Rašku.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво