Читај ми!

Vučić: Srbija ruski i ukrajinski narod smatra bratskim narodima, poštujemo norme međunarodnog prava

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, u obraćanju javnosti, da pred nama nisu nimalo laki dani. Savet za nacionalu bezbednost doneo zaključak u vezi sa situacijom u Ukrajini koji će se naći na sednici Vlade u narednih 48 sati. Srbija poštuje norme međunarodnog javnog prava i to je najbolji način da zaštiti sebe i svoje interese, ali poštuje i tradicionalna prijateljstva, istakao je Vučić. Nije vitalni značaj Srbije da nekom uvodi sankcije, rekao je predsednik Srbije.

Predsednik Aleksandar Vučić je rekao da su iza nas teški dani, kao i za sve građane Evrope i sveta. 

"Za nas u Srbiji su posebno teški iz mnogo razloga. Pred nama nisu nimalo lakši dani. Mi smo u prethodnim danima pokušavali i uspeli da zauzmemo jedinstven stav po pitanju krize u Ukrajini, naše reakcije, i svih postupaka i poteza koje naši državni organi treba da preduzmu", rekao je predsednik Srbije.

Kaže da je bilo bezbroj problema koje ne možete javno da predstavljate.

"Bili smo suočeni sa brojnim pritiscima. Odluku smo doneli trezveno, hladne glave jer  verujemo da poštovanje norme međunarodnog prava znači dodatno snaženje naše pozicije", kaže predsednik. 

Zaključak Saveta za nacionalu bezbednost naći će se na Vladi u narednih 48 sati, najavio je Vučić. 

Srbija poštuje norme međunarodnog prava i od toga ne odustaje, kaže Vučić i dodaje da je to najbolji način da zaštitimo svoju zemlju, ali isto tako dobro razume svoje potrebe i bez obzira šta bi neko želeo, ako ne pripada državnom rukovodstvu Srbije, ona ima svoje vitalne, nacionalne i državen interese, ali poštuje i tradicionalna prijateljstva, ne zaboravlja šta se sve dešavalo 1999. i 2015. godine.

Vučić je rekao da Srbija svoju politiku zasniva na međunarodnom pravu i da pruža punu podršku teritorijalnom integritetu Ukrajine.

On je dodao da će Srbija, što se sankcija tiče, rukovoditi isključivo imajući u vidu svoje vitalne interese.

"Na osnovu našeg iskustva, nije vitalni politički i ekonomski interes Srbije da uvodi sankcije bilo kojoj državi", istakao je Vučić.

"Verujemo da poštovanje norme međunarodnog prava znači dodatno snaženje naše pozicije u odbrani naših vitalnih nacionalnih interesa", podvukao je Vučić.

Konstatovao je da je bilo toliko laži, dezinformacija, neverovatnih stvari u medijima u Srbiji i regionu o pitanju stavova Srbije, da se upitao zašto neko toliko želi da gleda u srpsko dvorište, kao i da li je moguće da neko možda što ne može da učini ništa na drugom planu želi samo da napakosti Srbiji. 

Zbog moguće krize u svetu, Srbija je napravila mnogo posla da obezbedi sve za zemlju od energenata do hrane, rekao je Vučić i dodao da pšenice i kukuruza Srbija ima dovoljno za šest meseci, a kupili smo, kako kaže, i 30 miliona kilograma brašna.

"Čekamo potvrdu za dodatne količine mleka u prahu, jer ga nema u svetu, pokušavamo da se o tome dogovorimo o dodatnim količinama sa našim kineskim prijateljima", kaže Vučić.

Vučić je rekao da nema naznaka da će biti poremećaja na tržištu, ali je konstatovao da nije verovao da se u Srbiji pojede 1,2 miliona kilograma pirinča na godišnjem nivou. 

Predsednik je rekao da imamo dizel, benzin, mazut i sirovu naftu, ali i mlaznog goriva, a da bismo, kaže, sto odsto popunili naša skladišta treba da uložimo još 117 miliona evra, da bude sve do vrha popunjeno. 

Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost na kojoj se raspravljalo o situaciji u Ukrajini održana je tri puta ove nedelje.

Predsednik Aleksandar Vučić se sastao i sa patrijarhom Porfirijem, pre obraćanja javnosti. 

U četvrtak je održana sednica Vlade Srbije, kojoj je prisustvovao i predsednik Vučić.  

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво