Читај ми!

Pribićević: Svet treba da se vrati razumu, pored Rusije i Ukrajine Evropa najveći gubitnik

Povodom situacije u Ukrajini, diplomata, bivši ambasador Srbije u Nemačkoj i Velikoj Britaniji Ognjen Pribićevića rekao je za RTS da kad se jednom pokrene vojna mašinerija, nepredvidivo je šta će se dešavati. Ulazimo u konflikt koji će prerasti i u ekonomski, koji će pogoditi celu Evropu, a najveća žrtva pored Rusije i Ukrajine u ovom sukobu je Evropa, ocenio je Pribićević.

Diplomata, bivši ambasador Srbije u Nemačkoj i Velikoj Britaniji Ognjen Pribićević rekao je da se u Ukrajini vodi rat i krši međunarodno pravo.

"Problem je što ovo nije prvo kršenje međunarodnog prava, prekršeno je i za vreme bombardovanja Beograda, u Siriji, Avganistanu", naveo je Pribićević.

Ocenio je da je ovo haotična situacija u svetu, sukob dva bloka: Rusije i Zapada. Međutim, to nije opravdanje za kršanje međunarodnog prava.

"Svako ima svoju istinu, šta god da se dešava ne može biti opravdanje za nasilje, sva prava su bila prekršena i bombardovanjem Srbije", naveo je Pribićević i upozorio da svet treba da se vrati razumu.

Napomenuo je da napadom Rusije, njen cilj je da omeđi prostor gde živi rusko stanovništvo, ona može da dođe dokle hoće, ali pitanje je šta posle, sa slabom ekonomijom ne može dugo da se održi.

"Svet mora da se urazumi, a to je moguće jedino u UN. Za nas je to veoma važno", kaže bivši ambasador.

Istakao je da kad se jednom pokrene vojna mašinerija, nepredvidivo je šta će se dešavati.

"Rusija želi da omeđi teritoriju gde živi rusko stanovništvo, Ukrajina želi da se odbrani, ulazimo u konflikt koji će prerasti u ekonomski, koji će pogoditi celu Evropu", rekao je Pribićević ocenjujući situaciju kao izuzetno opasnu. 

Evropa nema alternativu za ruski gas

Prema njegovim rečima, Evropa nema alternativu za ruski gas.

"Trebalo bi ukazati na ulogu Emanuela Makrona, koji je uložio napor da se izbegne sukob, najveća žrtva pored Rusije i Ukrajine u ovom sukobu je Evropa", napomenuo je.

Kaže da EU može vrlo malo da uradi, da mogu da pokušavaju da vrate konflikt za pregovarački sto i da pokušaju da naprave novu bezbednosnu arhitekturu, na šta se Rusija najviše i žalila u prethodnom periodu, a da li je to moguće, pitanje je.

Pribićević kaže da je pitanje koliko su efikasne ekonomske sankcije Rusiji koje američki predsednik Džozef Bajden najavljuje, jer one će pogoditi i Evropu koja je zavisna od ruskog gasa.

"Ovakvi sukobi mogu da pređu u iracionalne stvari, u ovom slučaju mogu opasno da se razviju i mora se apelovati na uzdržanost", kaže. 

Kada je reč o Srbiji, naveo je da nama ovaj scenario u Ukrajini ne odgovara zbog Kosova i Metohije.

"Za nas je ovo najnepovoljniji scenario. Logično da ako se ovo zaoštrava, da će i jedna i druga strana insistirati da se izjasnimo, što mi ne možemo i moramo principijelno da istrajavamo u tome", rekao je bivši ambasador Ognjen Pribićević.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво