Читај ми!

Bisenić: Akcija Rusije u Ukrajini će temeljno promeniti Evropu

Vojnu akciju koju je Rusija pokrenula u Donbasu i još nekim gradovima Ukrajine, diplomata, novinar i publicista Dragan Bisenić za RTS ocenjuje kao operaciju velikog rizika koja će temeljno promeniti Evropu. Kaže da se Srbija nalazi u teškom položaju – između političkog realizma i prijateljstva sa Rusijom i poštovanja načela suvereniteta i integriteta jedne države.

Bisenić kaže da je, prema njegovom mišljenju, početak vojnih akcija Rusije u Donbasu poraz diplomatije koja se, smatra, ne može zameniti oružjem.

Bisenić konstatuje da je 15. februara kada je Vladimir Putin primio nemačkog kancelara Olafa Šolca, koga je ohrabrio rečima da će se Rusija pridržavati sporazuma iz Minska, da bi onda stigli izveštaji OEBS-a o kršenju primirja u Donjecku i Lugansku koja su se merila u hiljadama.

Naglasio je da je Putin u svom obraćanju trenutnu situaciju uporedio sa 1941. godinom, rekavši da je nečinjenje tada SSSR koštalo mnogo, pa se ova akcija preduzima da bi se negativne posledice predupredile.

Navodi da je Rusija imala tri opcije ispred sebe: manju akciju koja bi predstavljala samo upad u Donbas, srednju koja bi išla do reke Dnjepar i veliku operaciju koja bi uključivala celu Ukrajinu.

Kako navodi, zasad imamo sporadične akcije i na zapadu Ukrajine blizu Lavova, koji je, kako naglašava, bliže Beču nego Donbasu.

Dodaje da se zasad ne može znati kako će se akcija dalje odvijati, podsećajući da je Ukrajina zemlja od 40 miliona stanovnika, veća od Francuske.

"Ovo je akcija velikog rizika koja će temeljno promeniti Evropu", smatra Bisenić.

O odustajanju Nemačke od "Severnog toka 2"

Kako kaže, Brisel se nalazi u podređenom položaju jer je sve počelo kao dijalog Vašingtona i Moskve.

Očekuje se da će najteži deo novog paketa sankcija EU prema Rusiji biti u suštini odustajanje Nemačke od gasovoda "Severni tok 2". S druge strane, o rešenosti Rusije svedoči njena spremnost da plati tu cenu.

Prema njegovim rečima, sve te mere nisu ni upola teške kao sankcije koje je pretrpela SRJ dvadesetih godina prošlog veka jer je, kako kaže, mnogo je lakše uvesti totalni embargo prema jednoj maloj zemlji.

Podseća da se Rusija poslednjih meseci često pozivala na presedan bombardovanja SRJ 1999, što se nekima činilo kao nešto veoma daleko.

Bisenić smatra da novonastala situacija neće proći bez posledica po naš odnos sa Rusijom.

"Imamo ozbiljan i tragičan razvoj događaja za celu Evropu koji neće proći bez posledica po naš odnos sa Rusijom", kaže Bisenić.

Osvrnuvši se na zakazivanje sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, Bisenić podseća da je Rusija naš veliki spoljonopolitički prijatelj koji nas štiti u Savetu bezbednosti UN, a s druge strane, moramo da se pridržavamo i drugih načela.

"Nalazimo se između političkog realizma i prijateljstva sa Rusijom i poštovanja načela suvereniteta i integriteta jedne države. Svrstavanje uz bilo koje od ova dva načela može nam doneti velike teškoće, zaključuje Bisenić.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво