Читај ми!

Vučić u poseti Monaku, uručen mu orden Svetog Šarla

Na poziv kneza Alberta II, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u prvoj zvaničnoj poseti Kneževini Monako. Potpisan okvirni sporazum o saradnji. Predsedniku Srbije knez Albert Drugi dodelio Veliki krst reda Svetog Šarla.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji boravi u poseti Monaku, objavio je da je srećan i polaskan što ima priliku da razgovara sa knezom Albertom Drugim od Monaka.

"Srećan sam i polaskan što, kao predsednik Republike Srbije, imam priliku da razgovaram sa knezom Albertom II od Monaka", naveo je Vučić na Instagram nalogu "budućnostsrbijeav", uz fotografije sa knezom Albertom II od Monaka.

Knez Albert Drugi od Monaka danas je Vučiću uručio Veliki krst reda Svetog Šarla.

"Ovaj orden je samo još jedan dokaz poštovanja prema našoj Srbiji i to je ono što njoj na ponos ostaje", napisao je Vučić na Instagramu.

Do sada su tim ordenom odlikovani ruski predsednik Vladimir Putin, bivši francuski predsednici Nikola Sarkozi i Fransoa Oland i bivši generalni sekretar UN Ban Kimun.

Veliki krst reda Svetog Šarla je najviše priznanje koje se dodeljuje u Monaku.  

Okvirni sporazum o saradnji između Kneževine Monako i Srbije potpisan je u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kneza Alberta Drugog od Monaka.

Paraf na sporazum stavili su ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković i Izabel Bero Amadei, ministarka za spoljne poslove i saradnju Monaka.

Prethodni sporazum, o ekonomskoj saradnji, potpisan je prilikom prve zvanične posete kneza Alberta Srbiji oktobra 2020. Trgovinska razmena sa Monakom nije velika, iznosi oko dvesta miliona evra, sa blagom prednošću našeg izvoza.

Intenziviranje odnosa dve zemlje intenzivira i tu razmenu, koja je poslednjih godina utrostručena. U skeniranju bilateralnih odnosa pali se samo jedna crvena lampica – Monako je 2015. glasao za prijem Kosova u Unesko.

Uoči razgovora sa knezom Albertom, predsednik Srbije ukazao je na uticaj koji ima i knez i porodica Grimaldi u Evropi i širom sveta.

Mlado prijateljstvo sa najmanjom zapadnom državom na azurnoj obali potvrđeno je ordenom Republike Srbije na lenti za zasluge u razvijanju i učvršćivanju saradnje i prijateljskih odnosa između Srbije i Monaka koji je dodeljen knezu Albertu Drugom pre godinu i po.

Poslednji susret kneza Alberta Drugog i predsednika Srbije bio je pre tri nedelje na otvaranju Zimskih olimpijskih igara u Pekingu. 

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се