Читај ми!

Opozicija napustila sednicu parlamenta u Prištini zbog Kurtijevog obraćanja

Poslanici opozicionih stranaka napustili su posebnu sednicu skupštine posvećenu godišnjici jednostrano proglašene nezavisnosti, tokom koje je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti govorio o uspesima svoje vlade.

Aljbin Kurti je, između ostalog, na posebnoj sednici govorio o pandemiji, energetskoj krizi, korupciji, zbog čega su poslanici iz redova opozicije napustili parlament.

"Kriza pandemije, kao i energetska kriza, pogodila je svaku zemlju, a na Kosovu istakla nedostatak dugoročnog strateškog planiranja investicija. Zato moramo da pronađemo jezik razumevanja jedni sa drugima. Kriza je pogodila sve građane. Znam u kakvim uslovima živi većina građana, znam njihove brige, većina živi od meseca do meseca, a mnogi žive od doznaka iz dijaspore", rekao je Kurti na posebnoj sednici.

Ocenio je da je njegova vlada izabrana zbog gubitka poverenja u pravdu i prethodnu vlast.

"Zahvaljujući borbi protiv korupcije i kriminala, Kosovo se popelo za 17 mesta u borbi protiv korupcije. Na međunarodnom planu produbili smo saradnju sa našim prijateljima jačanjem bezbednosti građana. Ostvarili smo rekordan broj poseta u inostranstvu i zemlji i redefinisali smo dijalog u Briselu, kao dve ravnopravne i prepoznatljive države", naveo je Kurti.

Istakao je da nema demokratije bez slobodnih i nezavisnih medija, ali je i optužio medije da prenose "dezinformacije koje dolaze od stranih službi".

"Kao premijer razumem da će ljudi svašta pričati o meni, ali ja ću ovo braniti jer naša borba za slobodu nije bila samo borba da budemo oslobođeni, već́ da živimo slobodni. Da bismo krenuli napred, potrebno nam je praktično razmišljanje, a ne samo kritičko. Moramo da pronađemo konsenzus i jedinstvo koje ne onemogućava kritiku", rekao je Kurti.

Predsednica Vjosa Osmani je na sednici rekla da je "Kosovo podnelo viševekovnu žrtvu za postizanje slobode i nezavisnosti".

"Oslobođenje iz zatočeništva nije bila naša nacionalna drama. Stoga, kako se pritisak na nas povećavao, istim tempom, naš mirni otpor je počeo da se pretvara u oružani otpor", rekla je Osmani i istakla da su značajni međunarodni činioci stali "na stranu Albanaca i slobode".

"Danas smo ovde ne samo zbog naše posvećenosti i požrtvovanja, već i zbog toga što smo imali pomoć naših prijatelja. Demokratski svet nikada nije ćutao pred patnjama naše zemlje", tvrdi Vjosa Osmani.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво