Читај ми!

Četrnaest godina od samoproglašenja kosovske nezavisnosti – većina mladih Albanaca bi u emigraciju

Pre 14 godina Priština je jednostrano proglasila nezavisnost. Dok je dijalog Beograda i Prištine i dalje u blokadi, građani su prilično nezadovoljni stanjem na KiM. Prema poslednjim istraživanjima, čak 54 odsto anketiranih bi nastavilo život u inostranstvu.

Nisu samo Srbi nezadovoljni trenutnim položajem već i većina Albanaca. Ovdašnja vlast se suočava sa zahtevima građana, koji su prilično nezadovoljni stanjem na KiM. Nezadovoljni su pre svega zbog poskupljenja struje i ostalih energenata.

Ekonomski razvoj je niži od očekivanog, a primanja su mala.

Oko 200.000 penzionera ima najmanja primanja u regionu. Kažu da su sa nezadovoljnom mladom populacijom doveli Aljbina Kurtija na čelo vlade jer im je obećao povećanje penzija, ali je povećanje izostalo u meri u kojoj su to očekivali.

Poslovni ambijent na KiM je prilično loš, ali i pozicija koju zauzima u međunarodnoj zajednici.

"Četrnaest godina od proglašenja nezavisnosti, mnogi građani su mislili da će biti bržeg ekonomskog razvoja, integracija i predstavljanja Kosova u svim međunarodnim mehanizmima. I dalje smo izolovani od cele Evrope. Imamo nezaposlenost i nezadovoljstvo većine građana i to je razočaravajuće za sve nas", kaže predsednik kosovskog poslovnog saveza Agim Šahini.

Više godina Evropska unija odbija da žiteljima KiM odobri bezvizni režim. Dan uoči obeležavanja 14 godina od jednostrano proglašene nezavisnosti, objavljena su istraživanja prema kojima bi 54,8 odsto žitelja KiM emigriralo.

Najzainteresovaniji za odlazak su mladi starosne grupe od 18 do 25 godina, od kojih je 73 odsto izrazilo spremnost da emigrira.

Kao i svake godine na ovaj dan, glavna ulica u Prištini ukrašena je zastavama plave i žute boje, a prigodnim manifestacijama vlast obeležava godišnjicu jednostrano proglašene nezavisnosti.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво