Читај ми!

Dušan Nikezić iz SSP-a i Goran Vesić iz SNS-a o ljudima koji će biti na izbornim listama

Dušan Nikezić iz Stranke slobode i pravde i Goran Vesić ispred Srpske napredne stranke rekli su da su ponosni na ljude koji će biti na njihovim listama za parlamentarne izbore. Nikezić je izjavio da treba prekinuti sa rasprodajom nacionalnog bogatstva i da akcenat treba staviti na ekonomski patriotizam i srpskog radnika. Vesić je istakao da ne pravi razliku između domaćih i stranih investitora, i da je svaki važan.

Goran Vesić ispred SNS-a i Dušan Nikezić iz SSP-a govorili su u Jutarnjem programu o kandidatima na listama za parlamentarne izbore i programima koje nude biračima.

Nikezić je istakao da je ponosan na to što je potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić nosilac liste Ujedinjene Srbije, zbog, kako je rekao, beskompromisne borbe protiv kriminala i korupcije.

Na listi će biti, dodao je, i Marija Lukić, novinar Milan Jovanović, čija je kuća spaljena, zatim Vladeta Janković, profesor Vladimir Obradović, stručnjak za socijalnu politiku Gordana Matković i mnoge druge ugledne ličnosti.

Vesić je rekao da se očekuje da Predsedništvo i Glavni odbor Srpske napredne stranke potvrde listu, a da će, kada je u pitanju kandidat za predsednika, o tome govoriti kada budu raspisani predsednički izbori.

"Posebno smo ponosni na to što će na našoj listi biti Stojan Radenović, matematičar sa više od 11.500 citata. To je čovek koji zaista drži Univerzitet u Beogradu na Šangajskoj listi", naveo je Vesić.

Dodao je da će na listi biti i Jelena Begović, direktorka Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo, zatim Vladimir Rakonjac, koji je napravio jedan od 40 najboljih startapova u Evropi, prvakinja beogradske opere Sanja Kerkez, džudista Nemanja Majdov, direktorka Instituta za onkologiju i poznati lekar Danica Grujičić, osnivač kompanije "Strawberry" Milan Bosnić.

O stranim investitorima

Nikezić je rekao da su spremili program za pobedu, i da će uložiti u srpsku privredu, umesto da se povlađuje stranim investitorima.

Prema njegovim rečima, ove godine je predviđeno 200 miliona evra za "šačicu" stranih investitora. "Umesto toga, mi ćemo za 2.000 domaćih preduzeća obezbediti po 100.000 evra. Na taj način će se zaposliti srpski radnici, na taj način će se koristiti srpske sirovine, srpski repromaterijal i na taj način će zarada koja se ostvari ostati u Srbiji, biti investirana kapilarno u novi investicioni ciklus i razvoj", istakao je Nikezić.

Potvrdio je da planiraju da akcenat stave na ekonomski patriotizam i srpskog radnika.

"Važno je da se prekine sa rasprodajem nacionalnog bogatstva i da se vrati u državno vlasništvo sve ono što je otuđeno u prethodnom periodu. To se odnosi i na poljoprivredno i na građevinsko zemljište, na vode, na rudna bogatstva i ostalo", rekao je Nikezić.

Vesić je odgovorio da ne pravi razliku između domaćih i stranih investitora, i da je svaki investitor važan.

"Meni je zanimljivo da postoji neko ko deli investicije na domaće i strane. Svaka firma koja radi u Srbiji je domaća firma. Ko radi u Srbiji i otvara radna mesta je domaća firma", istakao je Vesić.

Svako ko poručuje stranim investitorima, kako je naveo, da će ih oterati iz Srbije, treba da kaže zaposlenim ljudima gde će da rade.

"Pregovaramo sad sa 92 investitora, ukupna vrednost tih investicija je 7,3 milijarde evra. Tu je planirano oko 35.000 radnih mesta. Danas sam razgovarao sa nemačkom kompanijom koja treba da dođe u Surčin i zaposli 2.000 ljudi", istakao je Vesić.

Nikezić je napomenuo da nikada nije rekao će oterati strane investitora.

"Ako želimo da dođu strani investitori, oni mogu da dođu uvek i uvek su svi dobrodošli. Niko nijednog investitora neće oterati, ali je nedopustivo da i jedan investitor, koji dobija subvencije od države, daje platu manju od 450 evra", smatra Nikezić.

Ocenio je da su finansije države daleko od stabilnih. "Sve što se radi, radi se isključivo iz zaduženja. Deficit u prethodne dve godine, dakle rupa u budžetu, bio je 6,3 milijarde evra, a zaduženje u prethodne dve godine 6,1 milion evra", navodi Nikezić.

Vesić je istakao da se u Srbiji grade u auto-putevi i otvaraju radna mesta.

"Srbija se razvija. Prosečne plate rastu, u Srbiji ima sve više investicija", zaključio je Vesić.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво