Izabrani članovi RIK-a i sudije

Poslanici Skupštine Srbije su za predsednika Republičke izborne komisije (RIK) ponovo izabrali Vladimira Dimitrijevića, dok je njegov zamenik Marko Janković.

Skupštine Srbije izabrala je i 22 člana RIK i njihove zamenike.

Za sekretara RIK imenovan je Srđan Smiljanić, a za njegovog zamenika Bojan Pudar.

Za poslove statistike u RIK zaduženi su direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević i njegov pomoćnik Vladimir Šutić.

Na sednici Skupštine, prethodno je, razrešen stari sastav RIK.

U obrazloženju Odluke o razrešenju i imenovanju u RIK navodi se da je Zakonom o izboru narodnih poslanika, koji je stupio na snagu 8. februara, propisano da prve izbore za poslanike koji budu raspisani nakon stupanja na snagu ovog Zakona sprovodi RIK u čiji stalni sastav, pored predsednika, njegovog zamenika, 16 članova i njihovih zamenika, ulazi još šest članova i zamenika kojima "mandat traje dok ukupan izveštaj o rezultatima izbora ne postane konačan".

Poslanici su izabrali 16 sudija za Prvi i Drugi osnovni sudu u Beogradu, Osnovni sud u Mladenovcu i Osnovni sud u Vrbasu.

Poslanici su na sednici izabrali i 29 zamenika javnih tužilaca u 17 javnih tužilaštava u Srbiji, a odlučeno je i da prestane funkcija 19 javnih tužilaca, jer im je istekao mandat.

Na sednici je usvojeno Autentično tumačenje odredbe člana 10. stav 1. Zakona o interoperabilnosti železničkog sistema, koje je podneo Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo.

U Autentičnom tumačenju se precizira odredba koja se odnosi na tehničke specifikacije interoperabilnosti.

Kako se navodi, "ovu odredbu treba razumeti tako da železničke pruge obuhvaćene proširenom TEN-T mrežom za jugoistočnu Evropu, obuhvataju kompletne železničke pruge od početne do krajnje stanice, kako je to utvrđeno u Uredbi o kategorizaciji železničkih pruga koje pripadaju javnoj železničkoj infrastrukturi, i da ne predstavljaju pojedinačne deonice pruga između stanica, već skup svih deonica pruge".

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи