Читај ми!

Brnabićeva sa premijerom Bugarske: Želimo zajedničko energetsko tržište

Predsednica Vlade Srbije i predsednik Vlade Bugarske, Ana Brnabić i Kiril Petkov, poručili su da su Sofija i Beograd između ostalog zainteresovani i za zajedničko gasno i energetsko tržište. Uz energetsko umrežavanje i uklanjanje granica, Balkan bi mogao postati najbrže rastući region, kaže Petkov. Ističe da je Bugarska ne samo prijatelj Srbije već i partner na polju evrointegracija.

Ana Brnabić je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa bugarskim kolegom Kirilom Petkovom koji boravi u poseti Srbiji, rekla da bi saradnja Srbije i Bugarske, što se nje tiče, "išla i dalje" – na zajedničko energetsko tržište koje bi donelo veću konkurentnost privrede obema zemljama.

Ističe da bi to svima donelo benefite, te bi se moglo graditi više kapaciteta iz obnovljivih izvora energije.

"Vidim da to možemo da uradimo vrlo brzo", rekla je Brnabićeva, koja je sa Petkovom razgovarala i o podršci Srbiji na polju evrointegracija, otvaranja klasera, kao i o organizovanju specijalizovanog poslovnog foruma u septembru u Pirotu ili Dimitrovgradu na kojem bi bili predstavljeni potencijali za investiranje.

Bila bi, kako kaže, dobra i kvadrilaterala Srbije, Bugarske, Rumunije i Grčke, jer bi to doprinelo većoj energetskoj stabilnosti, što bi trebalo da bude jedna od važnih tema nakon izbora.

Premijer Bugarske izrazio je uverenje da bi Balkan, gde živi 65 miliona ljudi, uz uklanjanje granica i zajedničko gasno i energetsko tržište, mogao da postane najbrže rastući region.

To je deo naše vizije, potencijal postoji, rekao je Petkov.

Brnabićeva je bugarskom kolegi poželela mnogo sreće u poslu i naglasila da će imati punu podršku i Srbije i njenu lično kako bi radili zajedno i uspostavili snažnije i bolje odnose, kako političke tako i ekonomske.

Prema njenim rečima, saradnja dve zemalje može biti još bolja, u pogledu trgovine, ekonomije i zajedničkih investicija.

Predano ćemo raditi u tom cilju, naglasila je premijerka i zahvalila na tome što je Petkov za svoju drugu zvaničnu posetu izabrao Srbiju, dok je prva poseta bila Severnoj Makedoniji. To, kako je naglasila, pokazuje podršku regionu.

O evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana 

Premijerka je rekla i da je Srbiji zbog regionalne stablnosti Zapadnog Balkana važno da vidi napredak na evropskom putu i naših partnera u Severnoj Makedoniji, Albaniji i BiH.

Zahvalila je Bugarskoj što pokazuje posvećenost u rešavanju svih otvorenih pitanja kako bi svi imali jasnu evropsku perspektivu.

Brnabićeva je naglasila da Petkovu ovo nije prva poseta Srbiji da je bio i za vreme mandata ministra – kada je posetio Dimitrovgrad, kada su počeli razgovore o unapređenju ekonomske i trgovinske saradnje.

"Danas smo te razgovore nastavili o organizovanju specijalizovanog poslovnog foruma, koji bi se održao u septembru ili u Pirotu ili Dimitrovgradu sa učešćem visokih delegacija na kojima bi bili predstavljeni potencijali za investiranje", kaže Brnabićeva.

Navela je da Srbija ima plan proširenje gasnog skladišta u Banatskom Dvoru, a da se razgovara sa Bugarskom da proširimo i njihove skladišne kapacitete – kako bi tamo imali deo, što je, kako je naglasila, važno u vreme ovakvih kriza koje neće proći brzo.

Naglasila je da je 2021. godina bila rekordna u ekonomskim odnosima dve zemlje, što je, ističe, pokazatelj onoga što možemo da uradimo ako budemo zajedno radili.

Prema rečima Petkova, za Sofiju je važna regionalna povezanost, kao uslov za ekonomski razvoj, a sa akcentom na energetsku povezanost.

"Zajedno smo mnogo jači i u pregovorima sa državama van regiona, naša grčka veza je prioritet za Bugarsku kako bismo imali direktan pristup tečnom gasu", kaže Petkov.

Prema njegovim rečima, postoji veliki potencijal za ujedinjeno tržište gasa.

"Verujem da ćemo to uspeti", rekao je bugarski premijer i dodao da to podrazumeva povezanost i sa Severnom Makedonijom, i Grčkom, i Srbijom, i Rumunijom.

"Cilj nam je da svi budemo objedinjeni u jedno tržište", rekao je Petkov i naglasio da je Bugarska ne samo prijatelj Srbije, već i partner na polju evrointegracija.

Premijeri Srbije i Bugarske, kako je rečeno, dogovorili su se i da budu u direktnom ličnom kontaktu, kako bi se rešavala pitanja koja se tiču manjina, a čijem će boljem položaju doprineti i gasni interkonektor, i novi putevi i železnička pruga.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво