Читај ми!

Selaković: Obnavljanje saradnje Srbije i SAD prioritet

Strateški cilj srpske diplomatije u proteklom periodu bio je nastavak evrointegracija, negovanje tradicionalnih prijateljstava u svetu, ali i veza sa zemljama sa kojima smo u prošlosti imali skladne ili čak savezničke odnose, ali su oni zanemareni ili pogoršani usled nesrećnih istorijskih okolnosti, rekao je ministar spoljnih poslova Nikola Selaković.

Komentarišući pismo 16 američkih kongresmena, upućeno američkom predsedniku Džozefu Bajdenu, Selaković je za Tanjug izjavio da je saradnja Srbije i SAD u proteklom periodu bila jedan od prioriteta, a pismo grupe američkih kongresmena predsedniku Bajdenu potvrda je da i sa druge strane postoji volja za zauzimanje takvog pravca u razvijanju bilateralnih odnosa.

"Činjenica da je ideju o potrebi rada na produbljivanju srpsko-američkog partnerstva podržao veliki broj kongresmena iz obe stranke jeste, takođe, potvrda predanog rada našeg državnog vrha i srpske diplomatije, pre svega predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ambasadora Marka Đurića, koji su ličnim zalaganjem i preduzimljivošću uspeli da srpski kokus u Kongresu SAD učine snažnijim no ikad", naveo je ministar.

Prema njegovim rečima to je učinjeno bez plaćenih lobista, konsultanata, agencija i sličnih pomoćnih sredstava, jer Srbija je iskreno i čvrsto rešena da odnose sa SAD podigne na najviši nivo u novijoj istoriji, a ta rešenost je prepoznata u američkoj administraciji.

Ministar Selaković dodaje da je pismo podrške američkih kongresmena potvrdilo je da je Srbija danas na svim meridijanima prepoznata i cenjena kao pouzdan i kredibilan partner, što nedvosmisleno potvrđuje ispravnost spoljne politike predsednika Aleksandra Vučića.

"U prošlosti smo bili naviknuti na to da u američkim političkim krugovima cirkulišu razne, uglavnom jednostranačke, deklaracije u kojima se Srbija tretira na potpuno drugačiji način, ali najnovije pismo podrške srpsko-američkom prijateljstvu, koje je potpisao dvostruko veći broj članova kongresa nego bilo koju od pomenutih deklaracija, jeste nagoveštaj velike tektonske promene u američkoj politici i na tome ćemo svakako nastaviti da radimo", naveo je Selaković.

U pismu 16 kongresmena koje je upućeno američkom predsedniku Džozefu Bajdenu, poziva se na unapređenje odnosa SAD i Srbije, uz podsećanje na dugu diplomatsku istoriju dve zemlje i njihove snažne odbrambene, bezbednosne i ekonomske veze.

Pismo je upućeno povodom 140. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa SAD i Srbije i kako bi se ohrabrila administracija Džozefa Bajdena da produbi odnose između dve zemlje.

четвртак, 18. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво