Читај ми!

Vlada usvojila strategije za razvoj civilnog društva i socijalno uključivanje Roma

Na današnjoj sednici, Vlada Srbija usvojila je dve strategije za period od 2022. do 2030. godine: Strategiju za stvaranje podsticajnog okruženja za razvoj civilnog društva u Srbiji i Strategiju za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Srbiji.

Strategijom za stvaranje podsticajnog okruženja za razvoj civilnog društva u Srbiji za period od 2022. do 2030. godine, obezbeđuje se pravni i insitucionalni okvir neophodan organizacijama civilnog društva kako bi delovale nezavisno i nesmetano i bile podstaknute za veće učešće u reformskim procesima, navodi se u saopštenju.

Cilj Strategije je da se obezbedi veće uključivanje civilnog sektora u proces donošenja odluka na svim nivoima, unapredi transparentno finansiranje i održivost civilnog sektora, kaže se u saopštenju.

Dodaje se i da je cilj te strategije da se poveća učešće organizacija civilnog društva u socio-ekonomskom razvoju i delovanje u skladu sa načelima održivog razvoja, kao i da obezbedi veće učešće tih organizacija u procesu evropskih integracija.

U saopštenju se navodi da je Vlada "prepoznala važnost usvajanja Strategije s obzirom na to da je razvoj civilnog društva neophodan za političku stabilnost i ekonomsku i socijalnu koheziju u svim modernim demokratskim društvima".

Predviđeno je obrazovanje Saveta za razvoj i saradnju sa civilnim društvom Vlade Srbije, koji će biti zadužen za praćenje sprovođenja Strategije i načina izveštavanja o postignutim rezultatima.

Savet će činiti jednak broj predstavnika državnog i civilnog sektora, a o rezultatima sprovođenja obaveštavaće Vladu, kaže se u saopštenju.

Usvojena je i Strategija za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Srbiji za period od 2022. do 2030. godine.

Strategija se zasniva na međunarodnim aktima i nacionalnom propisima koji se odnose na oblasti obuhvaćene ovim dokumentom kao što su: pravda i zaštita ljudskih i manjinskih prava, uključivanje i jednakost Romkinja i Roma u društvo, jednakost i nediskriminacija, obrazovanje, zapošljavanje, stanovanje, zdravlje, socijalna zaštita i građanski status.

Opšti cilj Strategije je unapređenje kvaliteta života Romkinja i Roma u Srbiji, uz uvažavanje ljudskih i manjinskih prava, eliminisanje diskriminacije i anticiganizma kao oblika rasizma i postizanje veće socijalne uključenosti u svim segmentima društva.

Strategija obuhvata ciljeve koji se odnose na unapređenje participacije Romkinja i Roma u svim društvenim procesima, obezbeđivanjem pune uključenosti u predškolsko, osnovno, srednje i visoko obrazovanje.

Obuhvata i povećan pristup kvalitetnom i održivom zapošljavanju, kao i kvalitetnim zdravstvenim uslugama, poboljšanje uslova stanovanja i jednak pristup Roma i Romkinja pravima i uslugama u socijalnoj zaštiti, zaključuje se u saopštenju kancelarije za saradnju sa medijima Vlade Srbije.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво