Читај ми!

Lajčak i Eskobar: EU i SAD zajedno rade na normalizaciji odnosa Beograda i Prištine

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak i američki izaslanik za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar ponovili su prvog dana boravka u Prištini da podržavaju nastavak dijaloga između Beograda i Prištine i integraciju celog Zapadnog Balkana u EU.

Lajčak i Eskobar koji borave u trodnevnoj poseti Kosovu i Metohiji odvojeno su se sastali sa Vjosom Osamni i Aljbinom Kurtijem. Glavna preokupacija dvojice međunarodnih zvaničnika je kako pokrenuti dijalog i doći do dogovora dveju strana.

Lajčak i Eskobar prvi put dolaze zajedno u Prištinu, čime, kako je ocenio Lajčak, pokazuju da u dijalogu posreduje Evropska unija uz jaku podršku Sjedinjenih Država.

Drugi cilj posete je da čuju kako u Prištini i Beogradu vide nastavak procesa i, treće, da razgovaraju o nekim aktuelnim pitanjima.

Urgentno pitanje koje treba rešiti je pravo Srba da u svojim sredinama glasaju na izborima koje organizuju vlasti u Beogradu, kao što je na Kosovu i Metohiji bilo svih godina pre ovomesečnog referenduma, kada su ga vlasti u Prištini zabranile.

Predsednica privremenih institucija u Prištini Vjosa Osmani prenela je Lajčaku i Eskobaru da rasvetljavanje sudbine nestalih osoba na Kosovu  u dijalogu treba tretirati kao prioritet.

Optužila je Beograd za nesprovođenje dogovora i zatražila od međunarodnih predstavnika da se Prištini omogući ravnopravan tretman u nastavku dijaloga.

Zajednica srpskih opština treba da bude formirana, po modelu o kojem se Priština i Beograd dogovore, treba pronaći rešenje za struju na severu Kosova i rasvetliti sudbinu oko 1.600 nestalih osoba.

Sumirajući susret sa Vjosom Osmani, kom je prisustvovao i Eskobar, Lajčak je na Tviteru napisao da su se saglasili da je neophodno ubrzati rad na rasvetljavanju sudbine nestalih osoba.

Podrška pregovaračkom procesu u Briselu

U zasebnom razgovoru, premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti informisao je Miroslava Lajčaka i Gabrijela Eskobara da vlada u Prištini podržava pregovarački proces u Briselu i da mu je posvećena, pod uslovom da "ustavnost, teritorijalni integritet, suverenitet i zakonitost Kosova ostanu nedirnuti".

Kurti je rekao da je spreman da odgovori na sve zahteve svih građana Kosova, i da Priština traži pomoć EU za angažman u NATO-u i evropske integracije.

Nakon sastanka sa Kurtijem, Miroslav Lajčak je izjavio da je došao sa Eskobarom u Prištinu da prenesu jasnu poruku da EU i SAD rade na normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

"Ovo je bila dobra prilika da razgovaramo o našim planovima za naredne nedelje i mesece i nastavićemo razgovore. Ostaćemo ovde do srede i nadamo se da ćemo imati jasniju sliku šta da očekujemo od budućnosti i kako treba da se gradi proces", rekao je Lajčak.

On je dalje dodao da će detalji biti naknadno saopšteni, ali da je za početak veoma zadovoljan što je u poseti Prištini.

Eskobar je na konferenciji za medije rekao da SAD podržavaju dijalog i integraciju celog Zapadnog Balkana u EU.

"Za Kosovo i region vidimo izvanredne mogućnosti. Vi ste Evropljani, vi ste ekonomski, kulturno i istorijski Evropljani. Radili smo sa evropskim kolegama da prepoznamo Zapadni Balkan kao izuzetnu priliku, a ne opasnost. Ohrabrujemo sve strane da vide Zapadni Balkan kao potencijalnog budućeg člana. Dijalog ima našu punu podršku", rekao je Eskobar. 

Lajčak i Eskobar u sredu iz Prištine putuju za Beograd.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво