Читај ми!

Brnabićeva za RTS: Nismo otklonili pretnju po Vučićev život, glavni za planiranje atentata van dometa službi

Premijerka Ana Brnabić kaže za RTS da su u ovom trenutku glavni osumnjičeni za planiranje atentata na predsednika Srbije Aleksandra Vučića van dometa naših bezbednosnih službi. Među njima ima dvoje crnogorskih državljana, ali i državljana zemalja iz i van Evropske unije, rekla je premijerka i istakla da oko predsednika Vučića postoji nekoliko prstenova obezbeđenja.

Ana Brnabić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekla da naše službe danonoćno rade na pronalaženju onih koji su planirali ubistvo predsednika Srbije.

"Ono što je važno da naglasim za sve naše građane: u ovom trenutku, svi oni koji se sumnjiče i za koje imamo dokaze, van dometa su naših bezbednosnih službi. Dakle, ne možemo da dođemo do njih", rekla je Brnabićeva.

Prema njenim rečima, u planiranje ubistva Aleksandra Vučića uključeno je dvoje crnogorskih državljana, ali i ljudi iz drugih država – i unutar i van Evropske unije.

"Apsolutno imam poverenje u naše bezbednosne službe, one nemaju lak zadatak, imaju izuzetno težak zadatak, rade sve bezednosne službe zajedno – svi daju sve od sebe. Verujem da ćemo ovo sprečiti. Da li se u ovom trenutku osećam sigurno i da ne postoje problemi – ne, ne osećam se. Imamo još mnogo da radimo, nismo otklonili bezbednosnu pretnju po život predsednika Aleksandra Vučića. Verujem da hoćemo, ali moramo da radimo danonoćno."

Nekoliko prstenova obezbeđenje oko Vučića

Upitana da li ima poverenje u one koji direktno obezbeđuju predsednika, premijerka je rekla da je njegovo obezbeđenje maksimalno.

"Postoji nekoliko prstenova obezbeđenja oko predsednika Vučića. Nemam informacije koje su se pojavile u medijima da mi imamo takve sumnje... Verujem da bi momci koji su u neposrednom obezbeđenju u svakom trenutku dali život za njega, to su ozbiljni ljudi, ozbiljne patriote, i oni ozbiljno, lično vole predsednika", rekla je Brnabićeva.

Ističe da je njima, pored predsednika i njegove porodice, najteže.

"Mislim da će dati sve od sebe i da će, ukoliko bude potrebno, žrtvovati svoj život", rekla je Brnabićeva.

Poručila je i da je Srbija zahvalna stranim partnerima s kojima sarađuje i razmenjuje informacije. Pored ostalih, Evropolu, od kojeg je MUP 14. januara dobila informaciju da je organizovana kriminalna grupa sa ciljem da izvrši atentat na predsednika Srbije, na čijem je čelu vođa "kavačkog klana" Radoje Zvicer.

"Delimo informacije i borimo se da predsednik Aleksandar Vučić bude bezbedan", rekla je premijerka.

Ima li političkog nalogodavca 

Dodala je da je oprez na granicama maksimalno pojačan, jer se veruje da će oni koji planiraju napad na predsednika pokušati iz inostranstva da uđu u našu zemlju.

"Oni imaju svakako svoje jatake u Republici Srbiji... Oni su pod direktnim nadzorom, ali ono što jeste meni problem – svi oni koji su glavni a umešani u ovo nisu u dometu naših bezbednosnih službi. Ja sam naravno najbezbednija kada jesu u domenu naših službi, iako verujem u strane partnere", rekla je premijerka.

Upitana da li Radoje Zvicer ima političkog nalogodavca, premijerka je odgovorila:

"Apsolutno sam sigurna, ne bih dalje govorila o tome, ali sam apsolutno sigurna. Ne bi mogao da postane tako jak, da razgrana svoju mrežu na takav način, ne bi mogao da postane jedan od na svetskom nivou najoglašenijih kriminalaca da nije imao i da nema takvu podršku", istakla je Brnabićeva.

Dodaje i da, nakon ovih saznanja, predsednik nije promenio svoje ponašanje, te je nastavio sa svojim aktivnostima.

"Ni za jotu nije promenio svoje ponašanje. Nastavlja sa svojim sastancima, sa svojim aktivnostima, sa svim onim što je planirao. To je dodatni pritisak na bezbednosne službe, ali on ima svoju misiju, želi da radi svoj posao u skladu s onim što on misli da su građani Republike Srbije zaslužili, a to je ne da čuva svoj život već da se u Srbiji živi bolje i da završimo sve projekte, kao što smo planirali", navela je predsednica Vlade.

Nikad bliži EU, nikad dalji od dogovora sa Prištinom 

Premijerka je govorila i o evropskom putu Srbije, potvrdivši da je ispravan utisak da Srbija nikada nije bila bliže Evropskoj uniji.

"Nikada nije bio pozitivniji stav Evropske unije prema Srbiji i onome što radimo u smislu reformi. Svakako na prvom mestu je to što smo mi u mandatu ove vlade stavili reforme u oblasti pravosuđa", rekla je premijerka.

Ističe da je Srbija mnogo uradila, te da je na mesečnom nivou slala izveštaje Briselu, delegaciji EU u Srbiji, svim državama članicama, te imala česte sastanke sa ambasadorima tih država.

"Nikada Brisel nije mogao da kaže da nije urađeno dovoljno, u svom izveštaju o napretku nije mogao da se poziva na izveštaje nažalost nekih medija u Srbiji koji su uvek slali lažne informacije, poluinformacije ili dezinformacije o tome šta smo radili", rekla je premijerka ističući da je taj poslednji izveštaj bio izuzetno pozitivan.

Poručuje da je pozitivan stav EU "zakucao" referendum, jer je Srbija pokazala da će, prvi put, pravosuđe biti nezavisno.

Komentarišući to što smo nikada dalje od dogovora sa Prištinom, navela je da je to bila tema u Briselu.

"Najviše smo pričali o tome koliko su Srbima na KiM uskraćena osnovna ljudska prava, što je bilo najočiglednije tog 16. januara, kada je njima praktično bilo zabranjeno da učestvuju na referendumu i da glasaju, što je strašna stvar i užasan presedan, što ne sme da se ponovi", rekla je premijerka.

Da se to ne bi ponovilo i sa izborima u aprilu, premijerka je, kaže, dobila uveravanja jedino da će EU učiniti sve što može.

"To za mene nije dovoljno, da se razumemo. To ne sme da se dopusti, ne smeju da dopuste da se Srbima na KiM oduzmu prava, osnovna prava, ljudska prava da učestvuju na izborima koje će Republika Srbija raspisati", kaže Brnabićeva i ističe "licemerje Aljbina Kurtija" koji je išao u Albaniju na glasanje.

Ističe da naše evrointegracije jesu vezane za uspeh dijaloga sa Prištinom, ali da nas to ne sprečava da idemo dalje i da otvaramo klastere.

"Ono što sam ja govorila – ne možete da vezujete to ukoliko Priština ne želi dijalog, kao što ne želi... Oni treba da nateraju Prištinu da sedne za sto, da zaista želi dijalog i da pristane na kompromis", rekla je Brnabićeva.

O Ukrajini i pandemiji

Upitana o tome koliko situacija u Ukrajini utiče na Srbiju, premijerka je rekla da je odnos Rusije i Ukrajina tema broj jedan u svetu, te da bi, ukoliko se situacija dodatno zakomplikuje, na nas to moglo da utiče pre svega u oblasti energetske bezbednosti, cene energenata ali i snabdevanja hranom.

Ističe da Srbija radi na tome da ima robne rezerve – šta god i gde god da se desi.

"Ukoliko dođe do najgoreg, a nadam se da neće, vidim da svi rade da diplomatija pobedi, da budemo bezbedni", rekla je Brnabićeva.

Navela je i da vodi razgovore sa investitorima, koji bi doneli više milijardi evra u investicijama, a koji ne odustaju od Srbije.

Premijerka se dotakla i pandemije, ističući da su brojevi dramatični, te da su eksplodirali u celom svetu. Međutim, osvrnula se i na to da mnoge zemlje ukidaju mere.

"Ako ovi simptomi ostanu ovakvi, verujem da će to biti trend, zato što se nadam da će, kako kažu lekari, to postati sezonski grip", kaže premijerka.

Ističe da u ovom trenutku treba da poštujemo sve mere koje su na snazi.

"Ono što je važno – mi imamo apsolutno sve lekove, sve lekove koji postoje, najmodernije, najinovativnije, najskuplje, Republika Srbija je nabavila", rekla je premijerka.

Zahvalila je lekarima na svemu što rade, ali i poručila da je za decu važno da idu u školu, te da je najbolje da ne prelaze potpuno na onlajn, već da imaju makar kombinovanu nastavu dokle god je moguće.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво