Читај ми!

Brnabićeva: Tačka na Rio Tinto nema veze sa Đokovićem

Premijerka Srbije Ana Brnavić objasnila je da zatvaranje projekta Rio Tinto nema veze sa slučajem Novaka Đokovića, koga je novinska agencija Rojters povezala sa celim slučajem, jer mu je prošle nedelje zabranjeno da igra na Australijan openu.

"Ne bih da sakupljam jeftine političke poene i pričam o tome, ovo nema veze sa Đokovićem. Mi smo se borili za Novaka kao za našeg državljana, i drago nam je da je on došao kući", rekla je Brnabić za televiziju Prva.

Ponovila je ono zašto je vlada u četvrtak donela odluku da se obustavi projekat Rio Tinto.

"Pre svega, na prvom mestu su građani. Postoji veliki broj građana koji su ozbiljno zabrinuti zbog životne sredine usled ovog projekta. Žao mi je što o tome nismo ranije pričali, predsednica sam vlade od 2017. godine. Zašto to dosad nismo pričali?", upitala je ona.

Kako je rekla predsednik Vučić je bio u Nedeljicama, obećao je ljudima koji žive tamo da više nećemo ništa raditi po pitanju ovog projekta.

"Ali, nastavili su se protesti, besomučne laži. Mi smo spremni da se borimo za interese naše republike i naroda, da zaštitimo ako bude problema. Ovde imate jedan stepen ludila. Imate američke fondacije koji plaćaju proteste protiv Rio Tinta, koja je američka, kanadska i australijska kompanija. Licemerje je to jer iz određenih država se finansiraju protesti", dodala je Brnabić u razgovoru za televiziju Prva.

Na pitanje, ko traži od stranih zemalja da se ne dira Rio Tinto, premijerka je pojasnila situaciju.

"Nije baš da tako kažu ''ne dirajte Rio Tino'', nego su zabrinuti da mi ne stopiramo taj projekat. U pitanju su određene ambasade. Mi danas imamo stotine hiljade, milione evra i dolara, koji ulaze svake godine u Srbiju. Namenjeni su za razne stvari - da li da finansiraju projekte koje se bave ekologijom, slobodnom medija, vladavinom prava... A, ustvari, kada pogledate sve to, od toga ne ostane ništa. Ne bore se za ekologiju, slobodu medija. Gde ide taj novac? Radila sam na nekim projektima. Radila sam konstruktivne stvari, nikada destruktivne. Nikada nisam izašla da blokiram saobraćajnice. Išla sam da napravim zakon, ne idete u proteste", naglasila je Brnabićeva.

Britanska agencija Rojters prethodno je objavila da su akcije kompanije "Rio Tinto" pale dan nakon odluke Vlade Srbije da ukine dozvole i odluke koje se odnose na istraživanje i otvaranje rudnika litijuma u Srbiji.

A agencija Rojters podsetila je i da je takva odluka došla u vreme kada se približavaju izbori u aprilu i u trenutku pogoršanih odnosa između Beograda i Kanbere nakon deportacije srpskog tenisera Novaka Đokovića iz Australije. 

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво