Читај ми!

Novi Upravni odbor "Brezovice" po zakonima Prištine, šta čeka radnike ski-centra

Prištinska agencija za privatizaciju formirala je društveno preduzeće "Brezovica". Sa opštinom Štrpce izabrala je novi Upravni odbor po zakonima privremenih prištinskih institucija. Ski- centar Brezovica je pre sukoba na Kosovu i Metohija bio glavni izvor ekonomske stabilnosti i egzistencije Srba u Štrpcu i dvadesetak okolnih sela.

Za centralne vlasti u Prištini ski-centar Brezovica je od pre nekoliko dana novo društveno preduzeće, koje će funkcionisati u fiskalnom sistemu vlade. Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti je formiranje novog preduzeća nazvao jednim od četiri uspeha novog rukovodstva Agencije za privatizaciju.

"Uspeh je i aktiviranje društvenog preduzeća Brezovica, koje je stavljeno u funkciju u punoj saglasnosti sa pravnim sistemom Kosova. Pošto se čini da se fiskalizacija uvodi u okviru zakona, formalizacijom ovog preduzeća je otvoren put za investicije za ovaj veoma važan turistički centar za Kosovo", istakao je Kurti.

Ski-centar Brezovica je najpre bio u Unmikovom registru preduzeća, a onda na spisku Agencije za privatizaciju. U centralnoj Srbiji vlasnik Ski-centra Brezovica je "Ineks intereksport", a osnivač su i "Skijališta Srbije".

Četiri Srbina i dva Albanca u Upravnom odboru

Odlukom Agencije u Prištini formiran je Upravni odbor. U njemu su četiri Srbina i dva Albanca. Na čelu je Srbin, imenovan na predlog opštine Štrpce.

Dalibor Jevtić, predsednik opštine Štrpce napominje da su oni sada samo uradili ono što omogućava da u ovom trenutku ski-centar nesmetano posluje, da njime rukovode ljudi koji su iz Štrpca i niko drugi.

"Dakle, Srbi iz Štrpca rukovode ski-centrom. Radnici i njihova prava su u potpunosti potpuno zaštićeni, dakle ništa ovim nisu izgubili, čak mislim da su i nešto dobili. Važno je da isključimo politiku", smatra Jevtić.

Petković: Ništa nije predato 

Iz Beograda saopštavaju da Ski-centar nije predat Prištini.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković ističe da ništa nije predato i da nastavljamo da podržavamo sve naše radnike i upravu.

"Nastavljamo da pomažemo ski centar Brezovica, ali pomoći ćemo da pravi vlasnici, a to su Skijališta Srbije i Ineks intereksport u Beogradu, potraže svu potrebnu pravnu zaštitu kako bi u imovinskom smislu zaštitili ski-centar", kaže Petković.

Sva zarada će se uplaćivati na račun na KiM

Odlukom Agencije za privatizaciju sva zarada ski-centra ubuduće će se uplaćivati na bankovni račun na Kosovu i Metohiji.

Plaćaće se porez, plate radnika biće isplaćivane iz zarade, a iz koje će se ulagati i u ostale sadržaje. Prihod ski-centra Brezovica tokom sezone kreće se između 400 i 700 hiljada evra.

Nekoliko stotina skijaša je danas na stazama ski-centra Brezovica. U pogonu su žičara i ski-lift, 130 radnika zaposleno je u ski-centru.

Čuli su da će im biti ponuđeni ugovori od šest meseci. Iz njima, kažu, opravdanih razloga, neće pred kamere, ali je njihova osnovna briga šta će biti sa njihovim statusom nakon što ugovori isteknu.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво