Читај ми!

Vučić sa vojnim vrhom o stanju u Vojsci; Stefanović: Ne trkamo se ni sa kim i nikome nismo pretnja

Srbija nije nikome pretnja, naoružava se u obimu koji je potreban jedinicama da odbrane zemlju, rekao je ministar Nebojša Stefanović posle sastanka predsednika Aleksandra Vučića sa vojnim vrhom u Domu garde.

U Domu garde na Topčideru održan je sastanak na kojem su izneti rezultati analize stanja operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske Srbije za 2021. godinu.

Referisanju su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministar odbrane Nebojša Stefanović, načelnik Generalštaba i general Milan Mojsilović.

Ministar Stefanović izjavio je, nakon sastanka, da je prošla godina prva posle dosta vremena u kojoj imamo veći priliv oficira, podoficira i profesionalnnih vojnika, kao i vojnika na dobrovoljnom odsluženjeu vojnog roka, od njihovog odlaska.

"Nabavili smo i veliku količinu oružja, opreme koja je nedostajala vojsci", naveo je Stefanović.

Zahvalio je načelniku Generaštaba i svim članovima tog tela, kao i zaposlenima u Ministarstvu na tome što VS, posle mnogo godina, ima sposobnost ozbiljnog delovanja u noćnim uslovima.

"Potpuno novi iskorak je to što smo nabavkom protivtenskovskog sistema "kornet" povećali efektivni domet protivoklopne borbe sa šest na osam kilometara, tako da vojska svakoga dana dostiže nove sposobnosti", rekao je resorni ministar.

Stefanović je rekao da Vojska svakog dana dostiže nove sposobnosti i najavio da će ove godine biti znatne nabavke naoružanja i opreme, ali i novih stanova za pripadnike VS.

Ministar odbrane je podestio da će od ovog meseca svi zaposleni u VS i Ministarstvu odbrane dobiti povećanje plata od osam odsto i dodao da će Ministarstvo iz sopstvenih sredstava obezbediti dodatno povećanje plata od 10 odsto priradnicima Garde koji izvode veoma složene i obimne zadatke.

On je zahvalio na podršci predsedniku Vučiću bez čije pomoći ne bi bilo moguće opremanje VS značajnim nedostajućim sredstvima i opremom, ali i svima u Generalštabu i Ministarstvu koji su svojim angažmanom doprineli napretku sistema odbrane.

"Srbija nije nikome pretnja. Naoružava se u obimu koji je potreban jedinicama da odbrane Srbiju. Ne trkamo se ni sa kim, nego se naoružavamo samo onoliko koliko je potrebno da se odbrani zemlja. Da je ranije ulagano više, sada ne bismo morali toliko da ulažemo da bismo nadoknadili propušteno", istakao je Stefanović, odgovarajući na komentre o naoružavanju srpske vojske.

On je upitao zašto Hrvatska, kao članica NATO-a, daje milijardu evra za kupovinu savremenih lovačkih aviona "rafal" i protiv koga namerava da ih upotrebi.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je da ne isključuje nove jednostrane akcije kosovskih bezbednosnih snaga na severu Kosova i Metohije, dodavši da će VS reagovati na takve pokušaje

Sastanku, koji je održan u Domu Garde u Topčideru, prisustvovali su ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, predsednici skupštinskih odbora za odbranu i unutrašnje poslove Aleksandar Marković i za kontrolu službi bezbednosti Igor Bečić, te direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.  

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво