Читај ми!

Brnabić: U ovom trenutku za mene je projekat "Jadar" gotov

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je u ovom trenutku za nju projekat "Jadar" gotov. Sa kim treba da razgovaram, ja ću razgovarati, nemam zaista niti jedan jedini problem, poručila je Brnabićeva na konferenciji za novinare, organizovanoj povodom početka projekta "EU za Zelenu agendu u Srbiji".

Ana Brnabić je naglasila da je uvek "transparentno komunicirala" sa kompanijom "Rio Tinto".

"Kada su završili prethodnu studiju o izvodljivosti 2020. godine bila sam u Loznici, držala konferenciju, nisam dobila nijedno pitanje o zaštiti životne sredine, nikakav negativan komentar o Rio Tintu. Sada čujem i mi ćemo to usvojiti", rekla je Brnabićeva, uz opasku "videćemo kako će ići dalje".

"Niti sam 'Rio Tinto' dovodila u Srbiju, niti sam im davala istražna prava, menjala zakone o rudarstvu 2006. kako bi oni dobili ekskluzivna prava na eksploataciju, niti sam davala dozvole za bušotine velikog prečnika", poručila je premijerka i istakla da je njena Vlada nasledila i taj projekat i zakon.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović ocenila je da je "velika šteta" što Srbija ne razmisli da se uradi bar Studija procene uticaja na životnu sredinu.

"Danas je moderno biti protiv priče o litijumu. Ovo nije priča o 'Rio Tintu', ovo je priča o eksploataciji litijuma, jer mislim da kao Vlada treba da znamo kakav je taj uticaj. Ali, kako god bilo, mi smo Vlada, građani su rekli šta su rekli i tako ćemo postupiti", zaključila je Zorana Mihajlović.

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre istakao je kako EU i dalje smatra da bi projekat "Jadar" mogao da bude prilika za društveno-ekonomski razvoj, ali pod uslovom da se sprovodi uz najviše standarde zaštite životne sredine.

Zelena agenda prilika za brži privredni razvoj

Jedan od ključnih ciljeva Vlade je da se značajno unapredi kvalitet života građana kroz poboljšanje kvaliteta vazduha, vode i zemljišta, izjavila je premijerka Ana Brnabić, a ministarka Zorana Mihajlović ocenila da bi to mogao da bude "novi resor Vlade Srbije".

Brnabićeva je poručila da Vlada koju predvodi ima dva prioriteta - vladavinu prava i Zelenu agendu, odnosno zaštitu i unapređenje životne sredine, a da je EU ključni partner za sprovođenje oba.

Osvrćući se na početak osam miliona evra vrednog projekta "EU za Zelenu agendu u Srbiji", premijerka je istakla da se nada i očekuje da će "i drugi partneri pristupe projektu i dodatno ga finansiraju".

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da je Zelena agenda prilika za brži privredni razvoj i nove investicije uz zaštitu životne sredine, a ne pretnja energetskoj stabilnosti ili zaposlenima u javnim preduzećima u energetskom sektoru.

"Važno je da država igra aktivnu ulogu u tim promenama, jer treba da predvodimo te promene, a ne da čekamo sa strane. Možda u nekoj od narednih Vlada bude i ministarstvo za zelenu transformaciju i energetsku efikasnost -to je neko vreme koje je ispred nas", rekla je Mihajlović.

Ambasador EU u Srbiji Emanuele Žiofre podsetio je da je u decembru 2021. otvoren pregovarački klaster 4, u okviru koga je i pitanje Zelene agende.

"Pomoći ćemo Srbiji da unapredi strategije i politike, preduzme konkretne akcije i poveća investicije za zelenu transformaciju, posebno u oblastima dekarbonizacije, smanjenja zagađenosti vazduha, vode i zemljišta, cirkularne ekonomije, poljoprivrede i proizvodnje hrane, kao i zaštite biodiverziteta", naglasio je Žiofre.

"Srbija ne želi da bude na marginama promena" 

Ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović izjavila je da sprovođenje ovog projekta govori o tome da Srbija ne želi da bude na marginama promena, već da želi da uđemo u njihovu "maticu".

"Želimo da pratimo ciljeve EU u Zelenoj agendi, ali imajući u vidu da su to skupi i zahtevni procesi, pa smo u tome i oprezni i promišljeni", rekla je Joksimović.

Stalna predstavnica UNDP Fransin Pikap najavila je da će, u okviru ovog projekta, podržati najmanje 23 zelene investicije koje su "najinovativnije i imaju najveće očekivane efekte".

"Da bismo pokrenuli zelenu tranziciju u Srbiji, svi moramo da se uključimo, ne samo nacionalne i lokalne vlasti, već i javna i privatna preduzeća, banke, nevladine organizacije, naučno-istraživačke institucije i građani i građanke", naglasila je Pikap.

Konferenciji su prisustvovali i ambasadorka Švedske u Srbiji Anika Ben David i šef regionalnog predstavništva EIB Alesandro Bragonci.
Projekat "EU za Zelenu agendu u Srbiji", uz podršku Evropske unije, sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), u partnerstvu sa Švedskom agencijom za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA) i Evropskom investicionom bankom (EIB).

четвртак, 28. март 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво