Читај ми!

Odalović: Izlaznost od preko 30 odsto daje pun legitimitet referendumu

Generalni sekretar Narodne skupštine Veljko Odalović kaže za RTS da je izlaznost na referendumu bila očekivana, a da su rezultati potvrdili da je put kojim su pošli vlada i predlagači Akta dobio podršku.

Veljko Odalović kaže da je izlaznost na referendumu o promenama Ustava u delu koji se odnosi na pravosuđe bila na očekivanom nivou.

"Izlaznost je velika u odnosu na kratak rok i na jednu temu koja nije previše zaintrigirala širu javnost. To je usko stručna tema, ali izlaznost od preko 30 odsto je nešto što u svakom slučaju daje pun legitimitet sprovedenom referendumu jer blizu dva miliona ljudi je izašlo na referendum", ističe Odalović.

Naglašava da su rezultati potvrdili da je put kojim su pošli vlada i predlagači Akta dobio podršku.

Odalović kaže da je Aljbin Kurti pokušao da dobije u kosovskom parlamentu verifikaciju svojih stavova koje je ranije izrekao i da je preduzeo mnoge radnje da spreči Srbe sa Kosova i Metohije da glasaju na referendumu.

"Žao mi je što su oni koji su na njega vršili pritisak radili to dosta nežno i on je ocenio da je to nebitno. Nisu uspeli da ga nateraju da promeni retoriku i stav", ističe Odalović.

Kaže da je apsurd što je Kurti mogo da glasa u tuđoj državi - Albaniji, a Srbi ne mogu u svojoj.

"To njega ne interesuje. On ima neki svoj cilj i dosta je autističan. Očigledno je da ovo ne bi mogao da radi, a da nema neku podršku. Snaga onih koji ga ubeđuju je mnogo veća od načina na koji postupaju. I grupa Kvinte i evropski i američki posrednici, svi oni imaju mehanizme", smatra Odalović.

Ističe da se nada da će prevladati razum i da će oni koji ponavljaju da je dijalog jedino rešenje naterati Prištinu da se vrati dijalogu i pronalaženju rešenja koja neće poniziti ni Beograd ni Prištinu.

"Ovo je trenutak alarm za međunarodnu zajednicu da shvati šta se dešava na prostoru Kosova i Metohije", naglašava Odalović.

Celo gostvovanje Veljka Odalovića u Jutarnjem programu RTS-a pogledajte u video-snimku na početku teksta.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво