Читај ми!

Miran protest žitelja Kosovske Mitrovice zbog odluke Prištine o zabrani referenduma

Meštani severnog dela Kosovske Mitrovice spontano su se okupili kod Tehničke škole u tom gradu kako bi izrazili protest zbog odluke prištinskih vlasti da zabrani održavanje referenduma na Kosovu i Metohiji. Iz Gračanice je u Kuršumliju, na glasanje, krenulo oko hiljadu Srba u 23 autobusa.

Među okupljenim građanima bili su i predstavnici Srpske liste. Mirno su šetali od zgrade Tehničke škole do centra grada gde su organizovali performans glasanja.

Izložili su biračku kutiju u koju je nekoliko desetina građana simbolično ubacilo glasačke listiće na kojima je pisalo DA za slobodu i NE za život u ropstvu.

U ime okupljenih, medijima se obratio predsednik Srpske liste Goran Rakić koji je rekao da srpski narod na Kosovu i Metohiji čvrsto stoji uz državu Srbiju i zatražio da međunarodna zajednica omogući Srbima pravo glasa.

"Srpski narod na Kosovu i Metohiji čvrsto stoji uz svoju državu Srbiju i želi da glasa na referendumu o ustavnim izmenama vezanim za pravosuđe. Zahtevamo od Evropske unije, Kvinte i svih ostalih međunarodnih činilaca da omoguće Srbima na KiM pravo glasa, na isti način kako je to u svim ranijim izbornim procesima bilo moguće, uz poštovanje svih sporazuma, procedura i postojeće prakse", rekao je Rakić.

Rakić je istakao i da Srbi sa Kosova zahtevaju jednaka prava za sve i neće dozvoliti da ih Priština tretira kao građane drugog reda i da im ukida pravo glasa, koje je osnovno ljudsko pravo zagarantovano svim međunarodnim normama i propisima, uključujući i Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN.

"Zato sada poručujemo da će srpski izbori 3. aprila biti održani u svim sredinama na Kosovu", poručio je Rakić.

Kazao je da su Srbi sa Kosova opredeljeni za mir i normalan život u slobodi, ali i da su duboko zabrinuti zbog protivpravnih odluka Prištine o zabrani referenduma, zapleni referendumskog materijala i najavama obračuna sa srpskim narodom, koji samo želi da ostvari svoje demokratsko pravo glasa i izjašnjavanja.

"Upozoravamo Prištinu i međunarodnu zajednicu da će odluka o zabrani referenduma proizvesti nesagledive posledice, koje će na severu Kosova i Metohije dovesti do uvođenja reciprociteta prema Prištini u svim onim oblastima u kojima Priština krši i negira ljudska prava Srbima", poručio je Rakić.

Na kraju obraćanja je rekao da ukoliko se ne omogući glasanje 3. aprila, da će biti "uvedene recipročne mere", te da će se u narednim danima konsultovati sa predstavnicima Srpske liste južno od Ibra, naglasivši da se to odnosi trenutno samo na sever.

"Ukoliko ne bude izbora, videće i čuće 3. aprila šta taj reciprocitet znači. Kako se Priština bude ponašala prema nama, tako ćemo i mi prema njima", dodao je Rakić.

Iz Gračanice u Kuršumliju, na glasanje, krenula 23 autobusa 

Usled zabrane organizovanja referenduma na Kosovu i Metohiji, žitelji srpskih sredina glasaju u najbližim sredinama u centralnoj Srbiji.

Ima organizovanog i individualnog odlaska na glasanje. Iz Gračanice je organizovano, put Kuršumlije krenulo oko hiljadu Srba, u 23 autobusa. 

Reporter RTS-a javlja da policija tokom noći i jutros pojačano kontroliše vozila koja iz Mitrovice i iz drugih mesta idu ka Prištini. 

Privremene prištinske institucije ne dozvoljavaju održavanje referenduma, odnosno prikupljanje listića na KiM, pa građani, umesto na Kosovu i Metohiji, glasaju u Kuršumliji, Raški, Novom Pazaru i Vranju.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво