Читај ми!

Premijerka pozvala građane da izađu na referendum

Predsednica Vlade Ana Brnabić pozvala je građane da izađu sutra na referendum i glasaju za promenu Ustava u oblasti pravosuđa, koja će, kaže, doneti veću vladavinu prava i jače institucije u našoj zemlji.

"Sutrašnji dan je izuzetno važan za čitavu našu zemlju, da nam se nikad ne ponovi takozvana reforma pravosuđa iz 2009. koja je ustvari bila čista politička čistka sudija. U jednom danu otpustili su 837 sudija, zato što nisu bili politički podobni, a ta čistka je sve građane koštala 44, 4 miliona evra", rekla je Brnabićeva novinarima u Obrenovcu gde je obišla dispečerski centar EPS-a.

Istakla da je referendum u ovom trenutku "najvažnija stvar za jačanje naše zemlje".

Premijerka je pozvala građane da glasaju za promenu Ustava, koja će, kako je naglasila, doneti nezavisno sudstvo i samostalno tužilaštvo.

Građani Srbije sutra će imati priliku da odgovore sa "da" ili "ne" na pitanje "Da li ste za utvrđivanje akta o promeni Ustava Republike Srbije?".

Ustav se menja u oblasti pravosuđa da bi se srpsko zakonodavstvo uskladilo sa evropskim u procesu pristupanja Srbije EU, a promene se odnose na način izbora sudija i tužilaca kako bi se smanjio uticaj politike u tom procesu.

Sudije i tužioce više ne bi birala Skupština Srbije, već Visoki savet sudstva i Visoki savet tužilaca.

"Uskoro imenovanje novog direktora EPS-a"

Brnabićeva je navela da će se se uskoro znati ko će biti novi direktor Elektroprivrede Srbije (EPS) i da će o tome javnost uskoro biti obaveštena.

Rekla je da je Obrenovcu i da bi pohvalila za sve ono što je urađeno u proteklim godinama, ali je zahvalila i bivšem v.d. direktoru EPS-a Miloradu Grčiću na svemu što je EPS uradio da se proširi sistem daljinskog grejanja.

"Realno su projekti zaštite životne sredine krenuli da se realizuju 2014. godine, uprkos svim problemima, kada je premijer bio Aleksandar Vučić", istakla je Brnabićeva i naglasila da je uloženo 600 miliona evra za filtere za odsumporavanje na teremoelektranama.

"Danas razmišljamo o širenju sistema centralnog grejanja, kako bismo smanjivali broj individualnih ložišta, koja zagađuju vazduh", dodala je premijerka.

Brnabićeva tvrdi da je elektroenergetski sistem Srbije u najvećoj meri stabilizovan i da se smanjuje potreba za uvozom struje.

"Nadam se da će biti samo stabilniji i zadovoljna sam što građani nisu osetili nikakave probleme, a njih je nezapamćeno na svetskom i evropskom tržištu sa cenama gasa i struje", ocenila je Brnabićeva.

"Istakla je da su cene gasa i struje za domaćinstva ostala ista, a ograničili smo za privredu na 75 evra", rekla je Brnabićeva.

Predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković rekao je da se u tu opštinu gotovo deceniju ulaže 100 miliona evra godišnje, u niz javnih objekata koji znače budućnost.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić ocenio je da je Obrenovac beogradska opština koja se najbrže razvija.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво