Читај ми!

Svi bistrimo politiku, a mnogi ne odu dalje od izlaska na izbore

Iako se politika tiče svih, većina ostaje izvan nje. Istraživanje Cesida pokazuje da je tek oko 25 odsto punoletnih građana Srbije zaintersovano za politiku i političke teme. Najčešće se informišu preko televizije, na internet portalima i društvenim mrežama. Idu li dalje od toga?

Nezaobilazna je tema razgovora s prijateljima, kolegama na poslu, u prevozu, redovima za plaćanje računa, dok čekamo na pregled kod lekara, što bi se reklo, samo bistrimo politiku. Ali, kada treba da se pokažemo na delu - teško da odemo dalje od reči.

U Cesidu kažu da svoju zainteresovanost za politiku i angažovanje mnogi svode na izlazak na izbore.

"Što jeste važan element političke participacije, ali bi zapravo ta zainteresovanost za politiku trebalo da uključi spremnost građana da rade i neke stvari koje nisu samo puko učešće na izborima, a to je zapravo otvaranje problema, potpisivanje peticija, organizacija različitih protesta i demonstracija, pokušaja rešavanja određenih problema, da učestvuju u javnom prostoru, da učestvuju u javnim raspravama i javnim slušanjima, da se bave budžetom svoje lokalne samouprave ili države", kaže Bojan Klačar iz Centra za slobodne izbore i demokratiju.

Politika se tiče svih građana, a ostati po strani - biti apstinent, loša je odluka, smatra sociolog kulture.

"Ja vidim najveću vrednost građanina, ne stranke i strančarenja, jer stranka je jedna strana, a ovde mi govorimo o celini, o svim građanima, ostati pred vratima politike, gluv i nem, to znači ne biti prisutan u polju politike i to je najgora varijanta koja se dešava i nama i svuda gde političari dominiraju odozgo, a nije prisutno ono što je volja, želja i ambicija samih građana", kaže prof. Ratko Božović, sociolog kulture.

Ne da se previše uključe u politiku, već da im daju glas, to najpre političari očekuju od građana, kaže naš sagovornik. A građani koji pristaju na takav odnos, podvlači - pasivni su najčešće jer misle da ne mogu da utiču na donosioce odluka, ne veruju partijama, a ni ključnim institucijama. I strah od mogućih posledica može biti kočnica.

"I verovatno način na koji biramo naše predstavnike - ukoliko oduzmete građanima moć, ne dozvoljavate im da biraju narodne poslanike, nego to umesto njih rade političke partije, a građani zaokružuju liste u celini, onda ne dozvoljavate da biraju ni lokalne odbornike jer isti izborni model primenjujete na lokalnom nivou, a onda ne dozvoljavate ni da biraju predsednike opština i gradonačelnika, onda ćete te ljude dodatno pasivizirati", kaže Dušan Vučićević, docent na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

Oni koji nisu zadovoljni kako političari zastupaju njihove interese, umeju i da odgovore - iskustvo iz Nemačke prenosi naš dopisnik.

"Istraživanja govore da više od polovine Nemaca smatra da nije dovoljno predstvaljena u političkom sistemu i mnogi od njih su se povukli uopšte iz bavljenja i bilo kakve aktivnosti u politici. S druge strane, mnogo više su se građani aktivirali kroz nevladine organizacije i razne pokrete na teme koje ih konkretno tište", rekoa je Nenad Radičević, dopisnik RTS-a iz Nemačke.

I u Srbiji se deo građana okuplja oko tema koje ih tište. O čemu god da je reč - od školskog dvorišta, pa do nekih krupnijih pitanja, valjalo bi da delamo vođeni ne samo ličnim interesom, već i opštim dobrom.

недеља, 22. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи