Читај ми!

Hovenijer stupio na dužnost američkog ambasadora u Prištini

Novi američki ambasador u Prištini Džef Hovenijer stupio je na dužnost, poručivši da mu je čast da služi kao predstavnik predsednika Džoa Bajdena i da je “narod na Kosovu u sigurnim rukama”.

"Životna mi je čast da služim kao ambasador SAD na Kosovu. Moja supruga Laura i ja još više upoznajemo ovu zemlju i narod", rekao je ambasador Hovenijer u svom uvodnom izlaganju u Prištini tokom prvog susreta sa Vjosom Osmani.

Naveo je da je "zadovoljan ulogom SAD u stvaranju države Kosovo", nazvavši je "uspešnom".

"Narod Kosova je uradio onoliko koliko je trebalo da uradi na globalnom nivou i stvori uspešnu multietničku državu. Veoma sam srećan zbog uloge koju SAD imaju u ovome i podrške koju smo dali Kosovu", rekao je američki ambasador, preneli su mediji u Prištini.

Dodao je da "ima još posla, kao i u svakoj drugoj zemlji", ponovivši da je srećan što mu se pružila prilika da se uključi u taj proces.

"Budućnost Kosova mnogo zavisi od njegovih lidera, od njegovog naroda, a narod Kosova je u sigurnim rukama", podvukao je Hovenijer.

Vjosa Osmani je na prijemu izrazila zadovoljstvo i dobrodošlicu novom ambasadoru, uveravajući ga da SAD "nikada neće naći posvećenijeg i lojalnijeg saveznika od Republike Kosovo".

"U veoma važnom trenutku za obe naše zemlje, kako pojedinačno tako i bilateralno, zadovoljstvo je dočekati danas u Prištini osobu kao što je ambasador Hovenijer, koji je veoma blizak sa Republikom Kosovo jer je ovde ranije služio i veoma dobro razume dinamiku u našoj zemlji", rekla je Osmani

Tvrdi da se Kosovo promenilo od vremena kojeg se seća američki ambasador, jer je, prema njenim rečima, krenulo napred.

"Ali jedna stvar je ostala dosledna sve ovo vreme. To je naš odnos, partnerstvo i prijateljstvo sa Sjedinjenim Američkim Državama", rekla je Osmanijeva i podvukla "da je Kosovo blagosloveno što su SAD uz njega".

Hovenijer i Osmani su zajedno odali poštu Ibrahimu Rugovi, pored njegovog spomenika u širem centru Prištine.

Hovenijer je u američkoj diplomatskoj službi bio deo osoblja specijalnog izaslanika Ujedinjenih nacija za Kosovo.

Na saslušanju pred Komitetom za spoljne poslove Senata u oktobru prošle godine, Hovenijer je rekao da će, ako bude potvrđen na mestu ambasadora, "dati prioritet kontinuiranoj podršci SAD suverenom i demokratskom Kosovu".

Dodao je da će podsticati Prištinu na konstruktivnost i fleksibilnost u razgovorima za normalizaciju odnosa sa Beogradom.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво