Читај ми!

Profesor Petrov o referendumu: Sudije će biti maksimalno imunizovane od uticaja politike

Profesor ustavnog prava Vladan Petrov rekao je za RTS da su promene Ustava o kojima će se glasati na referendumu važne za pravosuđe jer će sudije biti maksimalno imunizovane od uticaja politike, kao i od neprimerenih uticaja finansijskih moćnika. Ustav nije nešto što može da obezbedi radikalnu promenu društva, ali je u delu pravosuđa važan temelj jedne građevine, objašnjava Petrov.

Građani Srbije glasaće 16. januara na referendumu o Aktu o promeni Ustava Republike Srbije. Pitanje na koje se traži odgovor građana glasi: Da li ste za potvrđivanje akta o promeni ustava Republike Srbije? 

Šta to pitanje podrazumeva? Šta bi, ukoliko većina izašlih građana odgovori sa DA, to moglo da donese srpskom pravosuđu?

Profesor ustavnog prava  Vladan Petrov rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a da je definitivno sada jasno da će građani na referendumu glasati o pravosuđu, da neće biti drugih promena, ni o teritorijalnoj organizaciji države, ni o Kosovu i Metohiji.

"Važno je da građani izađu na referendum da bi se pokazalo da Srbija ima demokratski potencijal. U pravosuđu postoje višedecenijski problemi i promenom Ustava jedan od koraka u napred ka rešavanju tih problema. On se bavi načinom izbora sudija, mislim da je način izbora sudija od strane Visokog saveta sudstva u koji će ulaziti sudije ali i istaknuti pravnici dobar način da se politika maksimalno ukloni iz izbora sudija", naveo je profesor Petrov.

Kada je reč o kritikama na račun izbora istaknutih pravnika, kaže da njih mora da bira Skupština jer se na taj način ti ljudi, koji neće biti stranačke ličnosti i koji će imati ozbiljno pravničko iskustvo (univerzitetski profesori, naučni radnici, ugledni advokati) zadržavati preko Narodne skupštine vezu sa građanima kao nosiocima suverenosti.

"Ta veza ne sme u potpunosti da se prekine, jer u tom slučaju ne bismo imali jednu demokratsku državu. U suprotnom bi oni koji tvrde da će sudije birati sudije, onda bi taj argument bio sasvim tačan. I sudije i istaknuti pravnici će praviti jednu ravnotežu, i to će garantovati da će i sudstvo biti nezavisno", napomenuo je Petrov.

Prema njegovim rečima, za građane je to važno, jer žele da imaju pravdu u malim sporovima jer žele da se suđenja završavaju u razumnom roku i da pravda bude jednaka za sve, a to će im garantovati sudije koje će se birati po novom sistemu.

"Sudija će biti maksimalno imunizovane od uticaja politike. Ne samo od prave politike, već i od neprimerenih uticaja finansijskih moćnika", napomenuo je.

Dodaje da je predviđeno da ostaje ministar pravde i vrhovni javni tužilac jer Javno tužilaštvo mora da bude samostalno i odgovorno, ali ne može da bude nezavisno kao sudstvo i mora da završi makar i simboličnu vezu sa izvršnom i zakonodavnom vlašću.

"Paralela između tužilaštva i sudstva je krajnje uslovna, odnosno tužilaštvo treba da bude samostalno, a sudstvo nezavisno", naglasio je Petrov.

Istakao je da Ustav nije nešto što može da obezbedi radikalnu promenu jednog društva, ali je u delu pravosuđa važan temelj građevine koja će imati više spratova, a jedan od njih su pravosudni zakoni koji će omogućiti razradu ustavnih promena.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво