Читај ми!

Protesti ekoloških aktivista i građana, blokirani putevi u nekoliko gradova

Ekološki aktivisti i građani blokirali su puteve u nekoliko gradova širom Srbije. U Preljini je došlo do incidenta, kada je vozač jednog automobila krenuo kroz blokadu. Oborena je jedna žena.

Okupljanje ekoloških aktivista i građana, koji su u nekoliko gradova širom Srbije blokirali puteve, počelo je oko 13 časova.

Meštani Gornjih Nedeljica i okolnih sela gde je planirana izgradnja rudnika litujuma blokirali su magistralni put Loznica–Valjevo u selu Brezjak. Protest je protekao mirno, a organizatori su okupljenima delili čaj i kafu.

Na sat vremena blokiran je i most u Šapcu. Oni koji su bili u koloni vozila, negodovali su što ne mogu da prođu. Propušteno je nekoliko automobila sa malom decom.

Okupljeni su nakratko blokirali i auto-put kod Centra "Sava" u Beogradu, dok je u Novom Sadu blokirana raskrsnica kod Futoške pijace, odakle je krenula protestna šetnja do raskrsnice Temerinske i Partizanske ulice koju su takođe blokirali. Protesti su protekli bez većih incidenata.

Kako javlja dopisnik RTS-a, blokade su bile i na zlatiborskom putu, kod Ložioničkog mosta, na izlazu iz Užica.

Protest "Rio Tinto marš iz Srbije" počeo je desetak minuta posle 13 časova i brzo su formirane duge kolone ka Zlatiboru, kao i od Zlatibora ka drugim mestima. Propuštani su hitni slučajevi, a nešto pre 14 časova protest je završen.

Incident u Preljini 

Tačno u 13 časova blokiran je i magistralni put u Preljini, gde je došlo do incidenta, javila je dopisnica RTS-a.

Vozač automobila lučanskih registarskih oznaka je u jednom trenutku krenuo vozilom kroz blokadu. U metežu je oborena jedna žena, učesnica protesta. Njoj je ukazana medicinska pomoć na licu mesta i kolima Hitne pomoći je prevezena u bolnicu.

Nastalo je kratko koškanje i rasprava učesnika protesta sa vozačem. Pozvana je i policija kako bi se obavio uviđaj.

Na skupu su govorili Bratislav Simović iz neformalne grupe građana "Ne damo đedovinu" i Ljiljana Bralović iz Ekološkog udruženja "Suvoborska greda" iz Pranjana.

Simović je naveo da je cilj protesta da se zabrani iskopavanje litijuma u Srbiji i protera kompanija "Rio Tinto". Poručio je da ne daju Srbiju i da "Rio Tinto" neće proći.

Blokada u Preljini je okončana i pušten je saobraćaj. 

Kod Požege, na raskrnici puteva prema Dobrinji i Kosjeriću, održana je tročasovna blokada saobraćaja. Učesnici protesta propuštali su jedino hitne slučajeve, porodice sa malom decom.

Ne odustaju od zahteva da se ne dozvoli otvaranje rudnika litijuma i da se zaustave bilo kakva geološka istraživanja u tom pravcu.

I ispred Sabornog hrama Svete Trojice u Vranju su se u 13 časova okupili nezadovoljni građani. Saobraćaj na jednoj kolovoznoj traci je bio zaustavljen, a vozila su preusmeravana ka drugim gradskim ulicama.

уторак, 19. март 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво