Читај ми!

Čen Bo: 2021. je godina daljeg napretka u razvoju odnosa Kine i Srbije

Saradnja Narodne Republike Kine i Republike Srbije je i u 2021. godini napredovala i postigli smo velike rezultate. Zahvaljujem svim prijateljima na podršci. Zajedničkim snagama istrajni smo u izgradnji našeg čeličnog prijateljstva u novoj godini, istakla je ambasadorka NR Kine u Republici Srbiji Čen Bo i podsetila na uspešne rezultate koji su zajedno ostvareni tokom prethodne godine.

Prema rečima ambasadorke Čen Bo 2021. godina je od velikog značaja u kineskoj istoriji.

"Na stogodišnjicu osnivanja Komunističke partije Kine, Kina je postigla svoj prvi stogodišnji cilj, eliminisala je apsolutno siromaštvo i izgradila umereno prosperitetno društvo u svakom pogledu. Prethodna godina je i godina daljeg napretka u razvoju odnosa Kine i Srbije, produbljivanja saradnje u svim oblastima i prijateljstva naša dva naroda. Hvala našim prijateljima na podršci razvoju Kine i svima koji su posvećeni promociji kinesko-srpskih odnosa. Želim svima puno sreće i zdravlja u novoj 2022. godini", istakla je Čen Bo na svom Tviter nalogu i podelila video koji prikazuje rezime najuspešnijih projekata tokom 2021. godine.

Međusobne posete, zajednička obraćanja i vredni sporazumi

Da podsetimo, predsednik NR Kine Si Đinping i predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvovali su 9. februara na Samitu lidera Kine i zemalja CIE. Oni su 24. juna razgovarali o strateškom i dugoročnom razvoju bilateralnih odnosa, a 6. jula učestvovali na Samitu KPK i političkih partija drugih zemalja. U septembru mesecu održali su video-govore na otvaranju Foruma Zonguancun (ZGC) 2021.

Predsednik Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa Li Žanšua razgovarao je 22. juna putem video-linka sa predsednikom Narodne skupštine Republike Srbije Ivicom Dačićem. Zajedno sa predsednicom Vlade Anom Brnabić, Li Žanšu je 12. jula održao govor na Međunarodnom forumu o ekološkoj civilizaciji "Guiyang 2021".

Državni savetnik i ministar odbrane NR Kine Vei Fenghe posetio je Srbiju 25. marta 2021. godine, a ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković je 29. maja posetio Kinu.

U oktobru mesecu državni savetnik i ministar inostranih poslova NR Kine Vang Ji posetio je Srbiju.

Državni savetnik i i ministar javne bezbednosti NR Kine Džao Kendži i ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije Aleksandar Vulin održali su 27. maja video-sastanak i potpisali sporazum o uzajamnom priznavanju i zameni vozačkih dozvola između Kine i Srbije.

Izgradnja najvažnijih deonica uspešno napredovala

Izgradnja deonice Beograd – Stara Pazova u okviru projekta izgradnje brze pruge Beograd–Budimpešta uspešno je napredovala. U toku 2021. godine počela je izgradnja deonice Novi Sad – Subotica – granica u okviru projekta izgradnje brze pruge Beograd–Budimpešta, a intenzivirani su i radovi na deonici Preljina–Požega na auto-putu "Miloš Veliki".

Uspešno se razvijao i projekat izgradnje obilaznice oko Beograda, a pojedine deonice puta su već otvorene za saobraćaj.

Pored toga, počeli su i radovi na izgradnji deonice Novi Beograd-Surčin na auto-putu "Miloš Veliki", kao i izgradnja brzih saobraćajnica Fruškogorski i Dunavski koridor.

U mnogim mestima počela je realizacija projekta izgradnje i rekonstrukcije komunalne infrastrukture "Čista Srbija", a takođe i izgradnja beogradskog metroa u kojoj učestvuju kineska, srpska i francuska strana.

Kineske kompanije u Srbiji zabeležile brojne uspehe

Tokom 2021. godine puštena je u rad termoelektrana–toplana Pančevo, projekat u saradnji sa kompanijom Šangai elektrik grup.

Poslovanje HBIS kompanije u Srbiji kontinuirano napreduje. Uskoro počinje i sprovođenje projekta transformacije u cilju zaštite životne sredine. Tokom 2021. godine HBIS Srbija zadržala je mesto vodećeg izvoznika u Srbiji.

Ziđin rudnik u Boru stalno povećava svoje proizvodne kapacitete i ulaganja u zaštitu životne sredine i u 2021. godini i dalje je veliki izvoznik u Srbiji. Kompanija Ziđin je otvorila novi rudnik i Srbija će postati vodeća zemlja po proizvodnji bakra u Evropi.

Kompanija Meita je u 2021. povećala površinu svog proizvodnog pogona za 1.000 kvadratnih metara. U periodu od januara do novembra izvoz ove kompanije je dostigao vrednost od 110.000.000 evra.

Završena je i izgradnja fabrike za proizvodnju led rasvete za automobilsku industriju Xingyu u Nišu i u toku su testiranja.

Kompanija "Mint" je završila izgradnju fabrike i ušla u fazu postavljanja i testiranja proizvodne linije, a intenzivira se i izgradnja fabrike guma kompanije "Linglong" u Zrenjaninu.

Podrška u borbi protiv kovida

Specijalnim letom u Beograd je 16. januara stigao prvi kontingent od milion doza Sinofarm vakcina koje je kupila Srbija. Srbija je prva zemlja u Evropi koja je dobila kinesku vakcinu protiv kovida-19.

Više od četiri miliona doza i pomoć od 200.000 doza Sinofarm vakcine, koje je Vojsci Srbije poklonila Narodnooslobodilačka armija NR Kine, stiglo je jedno za drugim.

Kineska Sinofarm grupa, Vlada Republike Srbije i grupa G42 iz UAE potpisale su 12. jula Memorandum o razumevanju i saradnji za proizvodnju vakcine protiv kovida-19 u Srbiji.

Prvi kontingent rastvora za punjenje Sinofarm vakcine stigao je u Srbiju 4. septembra.

Početkom septembra postavljen je kamen temeljac za izgradnju Srpske fabrike vakcina koju zajednički grade grupa Sinofarm, Vlada Srbije i grupa G42 iz UAE, a u decembru je otvoren Centar za sekvenciranje genoma i bioinformatiku koji su zajednički izgradili Pekinški institut za genomiku BGI i državni Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo Srbije.

Saradnja i u oblasti kulture

Tokom 2021. godine Kina i Srbija su potpisale Sporazum o saradnji u oblasti kulture i sporta.

Povodom stogodišnjice osnivanja KPK, Pošta Srbije izdala je prigodno izdanje poštanskih maraka "100 godina Komunističke partije Kine".

Kineski kulturni centar je završen i uskoro će zvanično početi sa radom.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво