Читај ми!

Tri meseca do izbora – mogu li nove teme uticati na rezultate

Za nešto više od tri meseca izlazimo na izbore: redovne predsedničke i beogradske, vanredno parlamentarne. Prema proceduri, do sredine februara treba da budu raspuštene i gradska i republička skupština. Početkom marta raspisuju se izbori za šefa države.

Redovno biramo predsednika Republike i gradske odbornike u prestonici. Vanredno, skupštinske poslanike.

"Ono što je sigurno biće izbori u istom danu, neće biti u različitim danima. Smatramo da je nesvrsishodno da se svake druge nedelje izlazi na izbore", kaže Ivica Dačić, predsednik Skupštine.

Na glasanje idemo 3. aprila, dogovoreno je na međustranačkom dijalogu vlasti i dela opozicije, uz posredovanje evroparlamentaraca i bez tog posredovanja. Prema proceduri, do sredine februara treba da budu raspuštene i gradska i republička skupština. Početkom marta raspisuju se izbori za šefa države.

"Predsednik Republike, kao predsednik najveće političke partije, rekao je još istoga dana kada je formirana prethodna skupština da ovaj mandat treba da traje do održavanja predsedničkih izbora da bi se onda održali vanredni parlamentarni izbori", kaže Dačić.

Na to se osvrću i posmatrači izbora. Od tada i domaća i međunarodna javnost usmerene su na jedan datum i na najmanje još dva razloga za njihovo zajedničko održavanje.

"Na taj način se razrešava i kritika da postoji jednostranački parlament, to je nešto što ne odgovara vladajućoj koaliciji jer su vrlo često zamerke od međustranačkih aktera da je to nešto što je problematično u Srbiji. Drugi razlog je taj što na konto parlamentarnih izbora SNS prevashodno, ali i vladajuća koalicija, može da ostvari i bolji rezultat na predsedničkim i na beogradskim izborima", kaže Bojan Klačar iz Cesida.

Ko je u trci za predsednika 

Kandidate za prvog čoveka Beograda još ne otkrivaju ni vlast ni opozicija. U trci za predsednika svi vide Aleksandra Vučića, a u nju potvrdili su ulaze lider pokreta Dveri Boško Obradović, Miloš Jovanović ispred koalicije NADA.

Izlaznu strategiju za izbore pravi i Zeleno-leva koalicija i stranke koje su bojkotovale prethodne izbore, okupljene pre svega oko SSP-a. U koliko kolona i dalje je nepoznato.

"Eventualna iznenađenja očekujem na predsedničkim izborima, naravno, znamo da će vlast kandidovati i sve stranke će stati iza aktuelnog predsednika Vučića. Opozcija, deo njih i dalje krije kandidata. Možemo tu eventualno očekivati neko iznenađenje – da opozicija kandiduje nekog nestranačkog kandidata, neku poznatu ličnost, možda čak i neku političku ličnost", kaže Dejan Bursać sa Instituta za političke studije.

"Još se ne zna za koje pozicije su viđeni neki ključni ljudi, ali bi za mene bilo iznenađenje da se pojavi neki novi akter, da se pojavi neka nova lista", kaže Klačar.

Neke nove teme

I dok deo opozicije i dalje nije zadovoljan izbornim uslovima, oni koji su pregovarali kažu da je napravljen pomak. Vlast se hvali da nikad nisu bili bolji.

Novo je Privremeno telo za nadzor medija – polovnu čine članovi REM-a, ostali su iz opozicije. Predložili su i svoje članove za RIK, a delegirali su ih i u sastav biračkih odbora.

"Sada opet imamo takmičenje, imamo malo i zategnutiju političku situaciju s nekim novim temama koje su se pojavile u javnosti – zaštita životne sredine, Rio Tinto, imamo i  referendum o pravosuđu i od njega bi delom mogli da zavise rezultati izbora, a tok kampanje svakako", kaže Bursać.

Do aprilskih izbora ostala su tri meseca, a u Cesidu kažu, malo je verovatno, sudeći po zaoštrenoj retorici da predizborna atmosfera prođe bez tenzija.

Ipak, očekuju od političkih aktera da u foto-finišu kampanje omoguće da do građana dođu jasne političke ideje.

уторак, 07. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара