Читај ми!

Vučić čestitao Dan RV i PVO: Najsnažnije uporište Vojske Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je svim pripadnicima Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije čestitku povodom 24. decembra, Dana vida RV i PVO.

U čestitki se kaže da se pre više od jednog veka, Srbija našla među prvih pet zemalja sveta koje su upotrebile vazduhoplove u borbenim dejstvima.

"Tokom vremena, ponosno ste negovali i pronosili tradiciju vaših predaka sačuvavši disciplinu, odgovornost, stabilnost koje i danas neupitno krase vaše pripadnike, zbog čega jedinice vašeg vida i spadaju u najreprezentativnije i najsnažnije uporište Vojske Srbije", navodi se u čestitki.

Kako se dodaje, na nedavno održanom prikazu sposobnosti dela jedinica, imali smo prilike da vidimo koliko se isplatilo dosadašnje ulaganje države u modernizaciju Vojske Srbije.

"Uveravam vas da ćemo nastaviti sa jednakim investicijama i u narednom periodu, kako bi naša avijacija bila još bolja i snažnija. Čestitam vam praznik u želji da i dalje postižete zavidne rezultate i doprinosite razvoju operativnih sposobnosti Vojske Srbije, ali i sigurnosti svih građana naše države", navodi se u čestitki predsednika Vučića.

I ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović uputio je povodom Dana Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, pripadnicima tog roda vojske čestitku, u kojoj je poručio da su oni bili i ostali velike patriote koje su u svakom trenutku tu za svoj narod, saopštilo je Ministarstvo.

"Dragi pripadnici RV i PVO, zato mi je posebno zadovoljstvo što ovaj važan datum u ovoj godini konačno obeležavate značajno bolje opremljeni i bolje plaćeni za svoj požrtvovani rad. Čestitam vam ovaj veliki praznik, uveren da je naša Srbija sigurna, dok njeno nebo čuvaju vojnici kakvi ste vi", naveo je Stefanović. 

Dan RV i PVO slavi se 24. decembra, u znak sećanja na taj dan 1912. godine, kada je na osnovu Odluke srpskog Vojnog ministarstva i Glavnog đeneralštaba, vojvoda Radomir Putnik doneo Rešenje o formiranju Vazduhoplovne komande sa sedištem u Nišu.

U sastav komande ušli su Aeroplansko i Balonsko odeljenje, Vodonička centrala i Golubija pošta (svi segmenti tadašnjeg vazduhoplovstva).

U to vreme Srbija je bila jedna od 15 zemalja u svetu koje su imale vojno vazduhoplovstvo i među prvih pet zemalja koje su upotrebile vazduhoplove u borbenim dejstvima (tokom opsade Skadra 1913. godine).

Ratno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovna odbrana (RV i PVO) je visokomanevarski vid Vojske Srbije namenjen za kontrolu i zaštitu suvereniteta vazdušnog prostora, odvraćanje od agresije, protivvazduhoplovnu odbranu teritorije, važnih objekata, administrativnih i industrijskih centara i snaga VS od dejstva iz vazdušnog prostora, vatrena dejstva iz vazdušnog prostora i podršku kopnenih snaga u izvođenju operacija.

уторак, 16. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво