Читај ми!

Poslanici raspravljaju o setu ekonomskih zakona

Zakon o tržištu kapitala, kao potpuno nov sistemski zakon, trebalo bi da doprinese stvaranju transparentnijeg i sigurnijeg tržišta kapitala u Srbiji, izjavio je ministar finansija Siniša Mali predstavljajući poslanicima u Skupštini predlog ovog zakona.

Siniša Mali je, u obraćanju poslanicima, naveo da je cilj da privreda raste što brže, što znači i veće plate i penzije i veći standard.

"Mi imamo visoke stope rasta i cilj nam je da nam privreda raste što brže a to znači i veće plate i penzije, veći standard i više novca za ulaganje u kapitalne investicije a to je najsigurniji i jedini mogući održivi način rasta naše ekonomije", kazao je Mali.

Poručio je da je zakon važan, "jer obezbeđuje kompanijama i državi jako tržište kapitala sa jakim instituicujama koje garantuju sigurnost ulaganja a s druge strane i više instrumenata finansiranja rasta i razvoja, da ne zavise samo od bankarskih kredita, kao što je i u drugim razvijenim zemljama".

Kao važne je naveo četiri činjenice od kojih je prva to što on podrazumeva jačanje institucija koje regulišu tržište kapitala, što se pre svega odnosi na Komisiju za hartije od vrednosti i Centralni registar hartija od vrednosti.

"Drugo je to što se njime stvaraju uslovi da se povežemo sa Juroklirom, koji je najveći sistem na osnovu koga se trguje akcijama ili hartijama od vrednosti a treće što se omogućava veći i širi dijapazon instrumenata koji će biti na raspolaganju privredi u smislu obezbeđivanja dodatnih izvora finansiranja", naveo je ministar.

Istakao je da je predloženi zakon usklađen sa međunarodnim standardima što investitori zahtevaju da bi ulagali u našu zemlju a takođe i da je usklađen sa normativima Evropske unije, što je prema rečima ministra Malog, jedan od reformskih ciljeva koje imamo sa MMF-om da bi dodatno podstakli rast naše ekonomije.

Mali je predstavio i predloge izmena zakona o e-fakturama, drugoj garantnoj šemi.

Ministar finansija je naveo da je više od 50.000 firmi dobilo subvencije za nabavku fiskalnih kasa za prelazak na novi sistem e-fiskalizacije.

Dodao je da je za to utrošena milijarda i po dinara i da je privrednicima na raspolaganju već više od 50 softvera.

Mali je pozvao privrednike da se javljaju za novac koji država daje za prelazak na novu fiskalizaciju a on se sastoji od 100 evra po uređaju i 100 evra po prodajnom mestu.

Mali: Za univerzitetsku infrastrukturu oko 150 miliona evra

U projekat jačanja kapaciteta univerzitetskog obrazovanja kroz kapitalna ulaganja u univerzitetsku infrastrukturu državnih fakulteta u Srbiji biće uloženo oko 155 miliona evra, naveo je Siniša Mali.

Rekao je da su krajnji korisnici projekta studenti Univerziteta u Beogradu, odnosno više od 13.000 studenata izabranih fakulteta, a period realizacije projekta je predviđen u periodu od 2021. do 2026. godine.

Prema njegovim rečima, projekat će omogućiti izgradnju novih zgrada i rekonstrukciju postojećih objekata na više fakulteta, što je, kaže, ukupno oko 90.600 kvadrata.

Projekat se odnosi na Fakultet muzičke umetnosti, Fakultet primenjenih umetnosti, Fakultet likovnih umetnosti, Kampus tehničkih fakulteta, Fakulteti za geografiju i bezbednost i Biološki fakultet.

Među benefitima projekta, Mali je spomenuo i bolji kvalitet obrazovanja i uslova za učenje, primenu savremenih standarda održive izgradnje i rada univerzitetskih centara, obnovu postojećih objekata zbog poboljšanja sigurnosti i energetske efikasnosti.

Predstavljajući Predlog zakona o potvrđivanju okvirnog sporazuma o zajmu između Banke za razvoj Saveta Evrope i Srbije za projektni zajam - univerzitetska infrastruktura, Mali je rekao da će se sredstvima uzetim od Banke finansirati radovi i oprema, a da će Srbija finansirati građevinske dozvole i takse.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво