Читај ми!

Mihajlović: Nije samo sneg problem, potrebne su promene u EPS-u

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je da sneg nije bio jedini uzrok problema u elektroenergetskom sektoru, već da zbog lošeg planiranja i rukovođenja u EPS-u Srbija nije u situaciji da izvozi električnu energiju, saopšteno je iz Ministarstva rudarstva i energetike.

Zorana Mihajlović je, kako se navodi u saopštenju, rekla da rukovodstvo "Elektroprivrede Srbije" nije adekvatno pripremilo kopove za zimu, a da je, istovremeno, davalo informacije da ima dovoljno uglja visokog kvaliteta.

"Cena struje je danas 420 evra za megavat-čas. U martu i aprilu je bila 50 evra na tržištima u Evropi. Cena raste iz dana u dan, kao i cena gasa, danas je 1.600 evra za hiljadu kubnih metara. Da je EPS na vreme pripremio kopove, imali bismo dovoljno električne energije za nas, a i za izvoz, pa bismo mogli da zaradimo, umesto što sada uvozimo struju", kazala je Mihajlovićeva.

Dodala je da "očito postoje problemi u radu EPS-a".

"Mi smo u aprilu formirali Radnu grupu za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima i sve vreme od tada su nas ljudi iz EPS-a, direktori, i pismeno i usmeno informisali da su kopovi spremni, da ima dovoljno uglja, da je kvalitet uglja zadovoljavajuć, a na kraju se ispostavilo da to nije tako. Oni su i predsedniku i meni rekli, kada smo obilazili radove na remontu Bloka B1, da kada to bude gotovo, nećemo uvoziti struju", rekla je Mihajlovićeva za TV Hepi

Navela je da su svi blokovi u TENT-u na mreži, ali da snaga nije na maksimalnom nivou.

"Država se uključila, obezbeđujemo sve što je potrebno za čitav energetski sektor. Bilo je raznih situacija u prošlosti, uključujući bombardovanje i poplave, kao i pokušaje da se namerno gase TE, kako bi se uvozila struja posle 2000. godine. Situacija u TENT-u nije samo zbog snega, već i zbog činjenice da kopovi nisu bili spremni za zimu. Dobijali smo izveštaje u kojima se navodi da ima 1,3 miliona tona uglja na deponijama, ali o kvalitetu uglja nisu vodili računa", kazala je ministarka.

Mihajlovićeva je ponovila da će biti dovoljno energije i za domaćinstva i za privredu. 

"Građani će imati dovoljno električne i toplotne energije i gasa. Ako je neko reagovao pravovremeno, onda je to država. Ministarstvo i Vlada rade svakodnevno kako bismo obezbedili dovoljno energije i za privredu i za građane, ali to košta", rekla je Zorana Mihajlović.

Istakla je da će "sve biti uzalud ako ne sprovedemo određene promene u EPS-u".

Distributivni sektor će imati još problema, ali sada znamo koliko im je sredstava potrebno za modernizaciju i održavanje. Dok nisu bili odvojeni od EPS-a, nismo imali jasnu sliku o tome koliko se zaista novca odvaja za distributivnu mrežu", rekla je Zorana Mihajlović.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво