Читај ми!

Profesor Đukanović: Pored slobode kretanja, cilj "Otvorenog Balkana" i uklanjanje predrasuda

Predsednik Centra za spoljnu politiku i profesor Fakulteta političkih nauka Dragan Đukanović kaže za RTS da je važno da se inicijativa "Otvoreni Balkan" unutar sebe definiše, da postane što inkluzivnija i da pokaže realnu perspektivu samoodrživosti, odnosno da građani vide neke koristi od toga.

Profesor Dragan Đukanović kaže da je inicijativa "Otvoreni Balkan" i pored brojnih kontroverzi i protivljenja u pojedinim društvima nastavila da se razvija kao koncept regionalne saradnje.

"U svim balkanskim društvima postoje snage koje nisu za regionalnu saradnju i poboljšanje bilateralnih odnosa i relaksaciju prilika na Balkanu. One su nekada i brojnije, ali nemaju jak uticaj da odrede glavni tok onoga što se dešava", ističe Đukanović.

Kaže da je veoma značajno da se svaki mesec održavaju sastanci u okviru inicijative i da posle krize koja je uslovljena i redizajniranjem samog koncepta regionalne saradnje, ona dobija konkretnu suštinu.

"Čini mi se da je najbitnije ovo što će se danas u Tirani konstituisati, a to je zajedničko tržište radne snage između tri zemlje, što na neki način daje perspektivu lakšeg zapošljavanja i pune mobilnosti radne snage", naglašava Đukanović.

Očekuje da će se u narednih nekoliko meseci desiti i šira inkluzivnost "Otvorenog Balkana" potencijalnim ulaskom Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

"Bitno je da se Otvoreni Balkan unutar sebe definiše, da postane što inkluzivniji i da na neki način pokaže realnu perspektivu samoodrživosti u smislu da građani vide neke koristi od toga", ističe Đukanović.

Kaže da je pored pune slobode kretanja radnika cilj i uklanjanje međusobnih predrasuda.

Ističe da Srbija i Albanija imaju uspešnu saradnju u oblasti ekonomije, kulture i nauke ali da ne može da se prenebregne da kosovsko pitanje dominira u odnosima Beograda i Tirane.

"Tek eventualna normalizacija odnosa Beograda i Prištine će u potpunosti poboljšati odnose između Srbije i Albanije. Uvek su ti odnosi bili u senci kosovskog pitanja", smatra Dragan Đukanović.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво