Читај ми!

Vučić: Desila nam se "savršena oluja", računajte kao da je Grčić podneo ostavku

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da cene struje i gasa za domaćinstva neće biti promenjene tokom zime. Veruje da neće doći do restrikcije energenata i kaže da nam se desila "savršena oluja" koja je dovela do problema.

Aleksandar Vučić je, govoreći za Televiziju Pink, rekao da je tokom današnjeg sastanka o energetskoj situaciji bilo razgovora o kratkoročnim i dugoročnim ciljevima, šta jeste, a šta nije urađeno.

"U nekim drugim zemljama samo čujete povećana cena gasa 40 odsto, utrostručena cena struje, u Makedoniji 10 odsto za građane... a mi se borimo da to tokom zime ne promenimo ni cenu struje ni gasa i one neće biti promenjene za domaćinstva, sa privredom smo odložili do 31. decembra, da damo najpovoljniju cenu. Samo Ukrajina i Gruzija imaju jeftiniju struju za domaćinstva, o gasu da ne pričam, gledamo da rešavamo nagomilane probleme", rekao je predsednik Srbije.

Nama, ali i drugima, se, kaže Vučić, dogodila "savršena oluja" – mesecima se svi tuku za energente, cene skaču, svi problemi su se dogodili istovremeno.

Sada se, prema njegovim rečima, ispostavilo da nemamo dovoljno ni mazuta ni uglja da podmirimo naše potrebe.

"Ljut sam na neke ljude što nisu obezbedili da ugalj ne bude mokar, ljut sam na generalnog direktora", rekao je Vučić povodom situacije u EPS-u.

Dodao je da se može "računati" da je v. d. direktora EPS-a Milorad Grčić podneo ostvku.

"On čeka da se ponovo uspostavi sistem. Računajte da je podneo ostavku pre tri, četiri dana", navodi Vučić.

Dugoročno pitanje je, ukazuje, da se izvrši balansiranje energije, termo i obnovljivih izvora energije.

Najavio je da će Svetog Nikolu provesti u Kostolcu, u kopu Drmno i termoelektrani.

"Ni za nas ni za njih ne sme da bude ničega, slava, praznika, već na radnom mestu da to obeležimo da bi Srbija imala dovoljno struje, gasa i mazuta, da ne bismo išli na redukcije struje. Sve smo uradili da do restrikcija ne dođe, verujem da neće", rekao je Vučić.

Smatra da u EPS-u nije bilo ozbiljne sabotaže, već se takve situacije, kaže, dešavaju.

"Nadležni su sproveli istragu, neka rade svoj posao. To je javašluk, neodgovornost i sve što može naopako da se desi – to se desi, i kao što sam rekao, to je perfect storm (savršena oluja, prim. aut.)", naveo je predsednik Srbije.

Vučić je rekao da je gas danas preskup i da u Srbiji industrija troši polovinu gasa, a zbog rasta će, kaže, potrebe biti i veće.

"Srbija ima obezbeđenih šest miliona kubnih metara gasa iz uvoza na dnevnom nivou, koji plaća 270 evra po 1. 000 kubnih metara gasa, dok je te količine gasa u Evropi 1.700 evra", ukazao je predsednik Srbije.

Prema njegovim rečima, zahvaljujući dogovoru sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, Srbija uštedi oko osam miliona evra kod uvoza gasa i to dnevno.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво