Читај ми!

Priština i Zagreb unapređuju vojnu saradnju

Hrvatski ministar odbrane Mario Banožić izjavio je da će njegova zemlja pomoći vlastima u Prištini na putu ka članstvu u NATO-u i drugim institucijama, kao i da će pružiti pomoć u obuci i obrazovanju pripadnika kosovskih bezbednosnih snaga.

"Potpisali smo memorandum o razumevanju između dva ministarstva i time jačamo saradnju u različitim oblastima, kao i u oblasti odbrane i odbrambene industrije. Takođe smo se dogovorili da će naše partnerstvo poslužiti za produbljivanje naše saradnje u različitim oblastima. Hrvatska, kao evroatlantska zemlja, može da ponudi pomoć Kosovu u tom pogledu. Takođe podržavamo članstvo u raznim evroatlantskim institucijama", rekao je Banožić na zajedničkoj konferenciji za medije sa ministrom odbrane u Prištini Armendom Mehajem.

"Podržavamo proces transformacije KBS-a u oružane snage. Nudimo pomoć u oblasti obuke i obrazovanja. Želim da i dalje imamo saradnju i razmenu znanja između naših snaga", kazao je Banožić.

Dodao je da Hrvatska daje doprinos u okviru Kfora i zahvalio se na brizi koju vlasti u Prištini vode o pripadnicima hrvatske zajednice.

"To je jedan od razloga što imamo prijateljske odnose", rekao je Banožić.

Mehaj je rekao da prijateljstvo Prištine i Zagreba ima mnogo zajedničkih momenata, još od vremena rata u Hrvatskoj, te da imaju strateške interese i da su posvećeni miru i bezbednosti.

"Dobre odnose smo danas krunisali potpisivanjem dva sporazuma. Ovim korakom na putu saradnje otvorili smo mogućnosti za edukaciju, obuku vojnog kadra, razvoj zajedničkih vežbi, mogućnosti zajedničkog angažovanja u međunarodnim misijama, izraženiju saradnju u oblasti odbrambene industrije, kao i u drugim oblastima", precizirao je Mehaj.

Banožić je jedan među trojicom visokih zvaničnika Hrvatske koji u mesec i po dana posećuje Prištinu. Tokom božićnih praznika 23. i 24. decembra posetu Kosovu i Metohiji najavio je hrvatski predsednik Zoran Milanović, a pre ministra odbrane, 15. novembra u Prištini boravio je hrvatski premijer Andrej Plenković.

Hrvatska na Kosovu i Metohiji ima kontingent od 150 vojnika u sastavu Kfora.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво