Читај ми!

Nevena Đurić iz SNS-a i Boško Obradović iz Dveri o energetskoj situaciji u Srbiji

Predstavnici vlasti i opozicije razgovrali su u Jutarnjem programu RTS-a o energerstskoj situaciji u Srbiji. Boško Obradović iz "Dveri" kaže da već godinama problem u državi što na najodgovornija mesta i na čelo javnih preduzeća i ustanova dolaze nestručni partijski vojnici sa kupljenim diplomama. Nevena Đurić iz Srpske napredne stranke ističe da se kadrovska, a ni bilo koja druga politika, ne vodi u skladu sa željama "tajkuna iz bivšeg režima".

Boško Obradović kaže da se niko ne raduje havariji u bilo kom delu državnog sistema, pa ni trenutnoj elektroenergetskoj nestabilnosti, ali podseća da je vlast tvrdila da je stanje stabilno i da neće biti problema sa snabdevanjem energentima.

Ističe da neko mora da bude odgovoran za to što je termoelektrana u Obrenovcu u problemu, što su prazni deopi za ugalj, što se ispostavilo da to "nije ugalj nego blato i glina" i što Srbija ima štetu od sedam do deset miliona evra na dnevno nivou.

"Smatram da nije dovoljna odgovornost četiri direktora. Odgovornost mora da snosi direktor EPS-a Milorad Grčić i nadležni ministar Zorana Mihajlović. Njihove ostavke su najbolje rešenje da se ovde nešto promeni imajući u vidu da smo u problem došli zbog partijskog menadžmenta", kaže Obradović.

Naglašava da je već godinama problem u državi što na najodgovornija mesta i na čelo javnih preduzeća i ustanova dolaze nestručni "partijski vojnici" sa kupljenim diplomama.

"Za državu se bori onako kako to radi Vučić"

Nevena Đurić iz SNS-a kaže da se kadrovska, a ni bilo koja druga politika, ne vodi u skladu sa željama "tajkuna iz bivšeg režima".

Podseća na postignuti sporazum sa Rusijom o ceni gasa i ističe da se politika vodi i za državu bori upravo onako kao to radi predsednik Aleksandar Vučić.

"Podsetila bih sve kako je bilo 2011. godine kada smo imali potpuni kolaps države kada je pao sneg. Tada je sve stalo", kaže Đurićeva.

"Vlast brine o interesima stranih kompanija"

Boško Obradović smatra da vlast više brine o interesima stranih multinacionalnih kompanija nego domaće privrede.

"Najavljeno je poskupljenje struje za industriju u Srbiji do čak skoro tri puta, što će zatvoriti skoro pola domaće privrede ako zaista tako bude", upozorava Obradović.

Ističe da domaća privreda još uvek ne zna na koju cenu struje može računati u sledećoj godini, a da sa druge strane postoje privilegovane strane firme koje imaju dugoročne ugovore za jeftinu struju u Srbiji.

"U poslednjih 10 do 15 godina 93,5 odsto svih subvencija dato je stranim firmama. Gde je ovde domaća privreda i poljoprivreda, to je pitanje koje postavljam. Kada se Dveri budu pitale, domaća privreda će biti u prvom planu", naglašava Obradović.

Tvrdi da je vlada napravila memorandum sa kompanijom Rio Tinto, formirala radnu grupu za otvaranje rudnika litijuma i kaže da je u toku otkupljivanje imanja od građana u Loznici.

"Sole pamet oni koji ništa nisu uradili za Srbiju"

Nevena Đurić podseća da su 2012. godine bile restrikcije struje za privredu i ističe da sada nema najavljenih restrikcija, a ni poskupljenja struje, kao i da će ljudima koji su imali problema sa strujom i toplotnom energijom duže od 24 sata biti umanjeni računi.

Kaže da sada "sole pamet oni koji ništa nisu uradili za Srbiju".

"Žuti su ostavili pola miliona ljudi bez posla direktno, a indirektno bar još tri puta toliko", navodi Đurićeva.

Ističe da bi Obradović trebalo da zna koje godine je "izjednačen priliv direktnih stranih investicija i domaćih investicija".

"Zamajavali ste građane Srbije pričama o referendumu, Ustavu i pričama o Rio Tintu. Sejete strah među građanima. Ako vas čovek sluša, stiče se utisak da je danas pomrla polovina Srbije, a da je druga polovina sutra na redu. To su potpuno neosnovane priče", kaže Đurićeva.

Ističe da se, po pitanju Rio Tinta ili bilo koje druge kompanije, ništa neće raditi pre nego što bude ispitano kakav je uticaj na životnu sredinu i kkave bi mogle biti posledice.

"Ukoliko nešto budemo radili po pitanju Rio Tinta i ukoliko budemo bilo šta govorili i odlučivali na tu temu, radićemo to tek nakon što stignu studije i nakon što istraživanja pokažu da je to bezbedno. Ako nije bezbedno, nemamo o čemu da pričamo", naglašava Đurićeva.

Kaže da Srpska napredsna stranka ništa ne radi zbog rejtinga već zbog naroda i sa narodom.

Celo gostovanje Nevene Đurić i Boška Obradovića u Jutarnjem programu RTS-a pogledajte u video-snimku na početku teksta.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво