Читај ми!

Za 20 godina USAID u Srbiji uložio 882 miliona dolara

Povodom 20 godine saradnje američke Agencije za međunarodnji razvoj (USAID) sa Srbijom, u Jugoslovenskoj kinoteci otvorena je izložba pod nazivom "Dvadeset godina partnerstva- zajedno stvaramo".

Neka od partnerstava iz protekle dve decenije, na izložbi,  predstavljena su fotografijama i video materijalima.

Svečanom otvaranju prisustvovali su predsednica Vlade Ana Brnabić, predsednik Skupštine Ivica Dačić, a domaćini skupa bili su ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri i direktorka misije USAID u Srbiji Suzan Fric.

Rečeno je da je USAID u Srbiju uložio 882 miliona dolara, koji su namenjeni ekonomskom i demokratskom razvoju naše zemlje, a kako je najavljeno, ta saradnja će se nastaviti i ubuduće.

Brnabić: Ono što radi USAID u Srbiji čini zemlju lepšom i bogatijom 

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić je naglasila da ono što radi USAID u Srbiji, našu zemlju čini lepšom i bogatijom.

Istakla je da je tokom pandemije koronavirusa američka vlada preko USAID-a Srbiju pomogla sa 9,1 milion dolara a da pomoć koja se trenutno realizuje iznosi 3,67 miliona dolara.

Od ove sume 1,75 miliona dolara je za opremanje naučnih i zdravstvenih ustanova za borbu protiv kovida, a skoro dva miliona dolara za kampanju za vakcinaciju, koja je pokrenuta prošlog meseca.

"USAID je podržao napore Vlade Srbiji u oblasti inovacija i digitalizacije, a poslednjih meseci su tu dva projekta, prvi preuzmi ideju a drugi Srbija inovira. Vlada Srbije je prošle nedelje usvojila strategiju razvoja startap ekosistema u narednih pet godina i nadam se da ćemo u ovoj oblasti nastaviti da radimo zajedno", naglasila je premijerka.

Dodala je da se nada da će to pomoći da se neki mladi vrate u Srbiju, da neki ne odu a da nam dođu i neki ljudi iz inostranstva

Prema njenim rečcima USAID je Srbiji pomogao u oblasti digitalnih veština, pa su u mnogim mestima u Srbiji održani Karavani digitalnih veština.

 Fric: Srbija se pokazala kao snažni razvojni partner

Direktorka misije USAID u Srbiji, Suzan Fric, istakla je da se Srbija pokazala kao snažni razvojni partner i da se u narednih pet godina planira nastavak saradnje na osnovama koje su zajedno postavljene.

Ona je za Tanjug naglasila da USAID sve svoje projekte sprovodi zajedno sa partnerima, Vladom Srbije, državnim institucijama, organizacijama civilnog društva, privatmim sektorom i medijima

"Kada je reč o najznačajnijim projektima u protekle dve decenije što se ekonomske strane tiče, naglasila bih unapređenje poslovnog okruženja i rad na reformama zakonskog okvira za poslovanje", rekla je Fric .

Navela je da je USAID dosta sarađivao sa lokalnim samoupravama, otvaranju jednošalterskih uslužnih centara za građane u mnogim opštinama kako bi one pružale bolje usluge građanima.

"Radili smo dosta sa pravosuđem, pomogli mu da unapredi način na koji postupa sa predmetima i da sudovi i postupci postanu, efikasniji kao i na uvođenju elektronskih rešenja u njihovom radu", istakla je direktorka USAID kancelarije u Srbiji.

Godfri: Nema mesta u Srbiji gde USAID nije bio partner 

Američki ambasador u Beogradu Entoni Godfri je naglasio da se podrška, koju je USAID pružio malim privrednicima, kreće od obezbeđivanja opreme i tehnologije, do pomoći u poboljšanju njihovih proizvoda, boljem povezivanju i osvajanju domaćeg i stranih tržišta.

Naveo je da praktično nema mesta u Srbiji gde USAID nije bio partner ili radio sa nekim u poslednje dve decenije.

"Kao veliki ljubitelj srpske hrane naročito sam ponosan na saradnju USAID sa agrobiznisom. Zahvaljujući tome otvorena su nova tržišta za voće iz Srbije, specijaliteti Srbije kao što je ajvar na primer sada se kupuju preko amazona, smrznuti burek je postao srpski izvozni proizvod a USAID je u sve to umešao prste", rekao je Godfri.

On je u izjavi za Tanjug ukazao da Srbija i USAID mogu da budu ponosni na sve što su u poslednjih 20 godina postigli zajedno.

"USAID je podržao malu privredu da otvori nova i bolje plaćena radna mesta. Podrška je obuhvatala i nabavku opreme i tehnologije da bi se pravili bolji proizvodi i firme bolje povezale", rekao je Godfri.

Dodao je da se pomoć ogledala i u tome da vlast bolje odgovara na potrebe svojih građana.

Naglašno je da su ciljevi strategije utvrđene za narednih pet godina da se fokus stavi na pitanja poput energetske efikasnosti, zaštite životne sredine kao i dalju saradnju sa lokalnim samoupravama.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво