Читај ми!

Konferencija "Ekonomist: Svet u 2022" – globalni problemi traže zajednički odgovor

Pandemija koronavirusa, njen uticaj na ekonomiju, sukobi na svim kontinentima – samo su neke od teme koje su u Domu Skupštine analizirali najviši zvaničnici Srbije i gosti iz inostranstva. Učesnici konferencije "The Economist: Svet u 2022" zaključili su da će pred svim zemljama i sledeće godine biti isti izazovi.

Vakcina – reč koja je, po mišljenju američkog rečnika, obeležila 2021. godinu, biće, čini se, simbol i sledeće. Rame uz rame sa njom stajaće i pandemija, ekonomska kriza, energetska nestašica, neizvesnost.

"Srbija u 2022. godinu, ono što je od izuzetnog značaja, ulazi sa zdravim javnim finansijama okružena relativno povoljnim makroekonomskim uslovima – niske stope zaduživanja, stabilne valute i visok priliv investicija omogućuje nam nov fiskalni prostor i kontrolu rizika i neizvesnosti", istakao je predsednik Aleksandar Vučić.

Prema njegovim rečima, godina koja je pred nama zahtevaće nova prilagođavanja, kako u ličnom, tako i u kolektivnom smislu.

"Globalni trendovi koji pogađaju ceo svet odraziće se i na naše lične živote i zato jačanjem resursa, posebno onih ljudskih bićemo spremni da se hvatamo u koštac sa onim što nam budućnost tek donosi", naglasio je predsednik Vučić.

U susret tome, Srbija će, kaže predsednik Narodne skupštine, imati jasne ciljeve – da sačuva političku stabilnosti, regionalni mir i radi na stvaranju uslova za ubrzani privredni razvoj.

"Očekujem da ćemo naredenu 2022. početi ne samo sa otvorenim novim pregovaračkim klasterom sa EU, već i sa promenama Ustava, koje su godinama jedan od najvažnijih kriterijuma za napredak u procesu pridtuživanja EU. Očekuju nas naravno i izbori na nekoliko nivoa, već u aprilu. Oni će biti sprovedeni po standardima koji važe u svim demokratskim državama, a uz to na njima ćemo sprovesti sve što smo dogovorili prethodnih meseci u međustranačkom dijalogu", poručio je Ivica Dačić.

U dijalogu o aktuelnim izazovima, ali i mogućim rešenjima učestvovali su i ambasadori više zemalja.

Tomas Šib, ambasador Nemačke naveo je da je klimatska zaštita jedan je od prioriteta za Nemačku u narednim godinama.

"Želja Nemačke je da 78 odsto njihove potrošnje energije do 2030. godine dođe iz obnovljivih izvora energije. To je krupan cilj, ali istakao bih da tome treba da teže i druge zemlje", rekao je Šib.

Pjer Košar, ambasador Francuske smatra da će za Francusku sledeće godine biti ključno predsedavanje Savetu Evrope.

"U tom smislu, Francuska je spremna da ponudi jednu budućnost Evrope i da pomogne viziju Evropske unije o tome šta bi trebalo da bude multilateralizam narednih godina", kazao je Košar.

Šan Makleod, ambasadorka Velike Britanije istakla je da je kovid pandemija još na vrhu prioriteta, s obzirom na posledica na ljude, pritisak na zdravstvo, uticaj na ekonomiju, obrazovanje.

"Pojava novih sojeva znači da moramo da prilagodimo naše mere, a to će i dalje biti izazov", smatra Makleod.

Na izmaku druge godine pogođene kovid krizom učesnici konferencije sabrali su i do sada učinjeno. Poruka jednoglasna – mora se više. Globalni problemi traže zajednički odgovor.

субота, 21. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи