Читај ми!

"Predlog zakona će unaprediti kvalitet pružanja usluga socijalne zaštite"

Cilj Predloga zakona o pravima korisnika usluga privremenog smeštaja u socijalnoj zaštiti je unapređenje kvaliteta pružanja usluga socijalne zaštite, istakla je ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević.

Darija Kisić Tepavčević je napomenula da je zakon deo strateškog rešenja kako će se sprovesti prelazak sa institucionalne zašitite korisnika na život u zajednici, što je jedan od osnovnih strateških ciljeva socijalne zaštite Republike Srbije.

"Zakon podstiče razvoj raznovrsnih i uvođenje novih socijalnih usluga u zajednici i uključivanje u sferu pružanja usluga što više različitih aktera. Ponuđena rešenja podržavaju i afirmišu porodicu kao najbolji primer i okvir zaštite osetljivih grupa, te podsticanje razvoja usluga socijalne zaštite u zajednici", navela je Kisić Tepavčević predstavljajući zakon u Skupštini.

Kisić Tepavčevićeva je ukazala da predloženi zakon treba da unapredi položaj korisnika usluga privremenog smeštaja, bez diskriminacije, pod ravnopravnim uslovima, uz aktivno, efektivno i informisano učešće svih lica koja učestvuju u donošenju odluka koje utiču na život i prava korisnika, u skladu sa pristupom zasnovanim na ljudskim pravima.

Zakon, takođe, treba da omogući zaštitu prava korisnika usluga privremenog smeštaja u socijalnoj zaštiti, kroz kontinuirano osposobljavanje korisnika za samostalan život i puno i ravnopravno učešće u društvu i ostvarivanje socijalne inkluzije, dodala je Kisić Tepavčevićeva.

Prema rečima Kisić Tepavčević, predloženim zakonom se obezbeđuje adekvatna i blagovremena celovita zaštita i sigurnost korisnika, sa jasno određenim pravima i obavezama korisnika, kao i pravima, obavezama i odgovornostima pružaoca usluge, u skladu sa voljom i željom korisnika, odnosno najboljim interesom maloletnog korisnika.

Ovaj zakon će indirektno, istakla je Kisić Tepavčević, uticati i na porodice, bliska lica iz okruženja onih koji su smešteni u ustanovama socijalne zaštite, kao i na zaposlene u tim ustanovama, navedeno je u saopštenju Ministarstva rada.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара