Читај ми!

Međuvladina konferencija u Briselu, Srbija otvara klaster 4

Na Međuvladinoj konferenciji na ministarskom nivou, koja se održava u Briselu, biće otvoren klaster četiri u pristupnim pregovorima Srbije sa Evropskom unijom.

Klaster 4 - Zelena agenda i održiva povezanost obuhvata četiri poglavlja: Transportna politika, energetika, Trans-evropske mreže i Životna sredina i klimatske promene.

U radu Međuvladine konferencije učestvuje premijerka Ana Brnabić i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Medijima će se nakon sastanka obratiti premijerka Brnabić i šef diplomatije EU Žozep Borelj.

Delegacija Srbije sastala se pre konfrencije i sa komesarom za proširenje EU Oliverom Varheljijem.

Srbija je do sada, po staroj metodologiji pregovora o pristupanju, otvorila 18 poglavlja, od kojih su dva privremeno zatvorena.

Na tojMeđuvladinoj konferenciji Srbija će učiniti prvi napredak posle dve godine.

Poslednja Međuvladina koferencija na kojoj je otvoreno neko poglavlje održana je u decembru 2019. godine.

To je ujedno i prvi korak po novoj metodologiji pregovaranja koja između ostalog predviđa da se tematski objedine poglavlja u šest pregovaračkih klastera.

Do toga dolazi nakon što je Evropska komisija ranije ocenila da je Srbija ispunila merila za otvaranje klastera 3 i 4. Međutim, zemlje članice su posle interne debate koja je bila dosta nezizvesna, jer su mnoge bile uzdržane prema oceni EK da je Srbija napravila ozbiljne pomake u vladavini prava, dale saglasnost za otvaranje jednog od ta dva klastera.

U okviru pristupnih pregovora sa EU Srbija ima 33 poglavlja podeljenih u šest klastera. 

Neizvesno usvajanje zaključaka o proširenju zbog spora Bugarske i Severne Makedonije 

Sastanak saveta ministara i spoljnih poslova u Briselu danas ima za temu proces proširenja gde se u formi godišnjih zaključaka zemlje članice izjašnjavaju o procesu.

Neizvesno je da će do toga doći pre svega zbog spora sa Bugarskom koja je stavila veto na pregovore sa Severnom Makedonijom, indirektno i sa Albanijom.

Male su šanse da se to danas i ove nedelje promeni. To onda ima posledice na usvajanje zaključaka i o drugim zemljama zbog insistiranja Bugarske na pitanjima identiteta, jezika i istorije u odnosu na Severnu Makedoniju.

Druge zemlje članice ne žele da prihvate te zahteve Bugarske. Prošle godine uopšte nije došlo do usvajanja zaključaka o proširenju.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво