Читај ми!

Brnabićeva na Međunarodnom izvoznom forumu u Moskvi

U Moskvi se održava Međunarodni izvozni forum, čiji je partner ove godine i Srbija. Prilikom otvaranja foruma, predsednici Vlada Ruske Federacije i Srbije, Mihail Mišustin i Ana Brnabić, poručili su da za novo vreme treba pronaći praktična i nova rešenja, a da dve zemlje svakako ostaju partneri.

Međunarodni izvozni forum se održava od 2012. godine i ima za cilj promociju izvoza ruskih proizvoda, zato se i održava pod sloganom "Proizvedeno u Rusiji".

Ove godine, međutim, značajno mesto zauzima i naša zemlja. Predsednica Vlade Srbije je zajedno sa predsednikom Vlade Ruske Federacije otvorila forum i zajedno su posetili izložbu u okviru koje je važno mesto zauzeo i projekat "Beogradski dijametar".

Reč je o projektu koji bi trebao da unapredi beogradski voz, da rekonstruiše oko 200 kilometara železnica, a trebalo bi da ukoliko projekat bude potvrđen bude isporučeno oko 30 voznih jedinica i da se na taj način bolje povežu Lazarevac, Obrenovac i Mladenovac sa Beogradom.

Na otvaranju, premijerka Brnabić je poručila da je Rusija Srbiji o dalje važan partner iako Srbija stremi ka članstvu EU i pozvala ruske kompanije da investiraju u Srbiji, dok je predsednik ruske Vlade govorio o ciljevima ruske ekonomije za period do 2030. godine.

"2030. je već sutra, šta da radimo? To je pitanje, ali i tema ovog skupa. Danas se procesi odvijaju brzo, menja se struktura potrošnje, tera nas napred u razvoj digitalne industrije i da se poveća izvoz neenergetske robe za 70 odsto", poručio je Mišustin.

Premijerka Brnabić je navela da je prvenstveno bilo reči o energetici i gasnoj infrastrukturi. 

"Konkretni projekti o kojima smo pričali su energetika i gasna infrastruktura, činjenica da od 1. januara ove godine zahvaljujući svim našim naporima i svemu onome što smo učinili u izuzetno teškoj 2020. godini na izgradnji gasne infrastrukture, naša zemlja je postala tranzitna zemlja, što je dodatna stabilnost i bezbednost, ali i dodatni prihod u budžet Republike Srbije", istakla je premijerka.

Ukazala je da ćemo nastaviti gasifikaciju Srbije i da se uskoro očekuje potpisivanje sporazume sa "Gasprom njeftom", odnosno NIS-om o "Petrohemiji", ali i da su razgovarali i o infrastrukturnim projektima.

Brnabićeva je podsetila na značajnu saradnju Srbije i Rusije u oblasti inovacionih tehnologija, ali i proizvodnju vakcine "Sputnjik V" u "Torlaku".

Kada je reč o ekonomskoj saradnji, od jula je stupio na snagu sporazum o saradnji Srbije sa zemljama Evroazijske ekonomske unije, čime je za proizvode iz Srbije otvoreno tržište više od 180 miliona stanovnika.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво