Читај ми!

Ko je pozvan, a ko ne i zašto na Samit demokratije u SAD

Danas počinje Samit demokratije koji organizuju Sjedinjenje Američke Države. Održava se u onlajn formatu i na njemu učestvuje više od 100 zemalja, a među njima je i Srbija. Pred početak samita, Sjedinjene Države su preko Ministarstva finansija uvele sankcije za 16 osoba i 24 entiteta u Evropi i zemljama zapadne hemisfere. Na toj listi su i braća Zvonko i Žarko Veselinović, srpski biznismeni sa severa Kosova i Metohije, koji su pod sankcijama zbog, kako se tvrdi, podmićivanja političara, pranja novca i šverca.

Odgovarajući na pitanja novinara, predsednik Srbije i lider SNS-a tvrdi da vladajuća stranka od Veselinovića nije dobila ni dinar. Aleksandar Vučić govoriće na Samitu, a tri su ključne teme tog događaja: borba protiv autoritarnosti, suzbijanje i borba protiv korupcije, promovisanje i poštovanje ljudskih prava.

Od virtuelnog samita očekuje se da učesnici razmotre najveće pretnje sa kojima se demokratije danas suočavaju.

Međutim, ne učestvuju Rusija i Kina, pa kritičari u Americi, od događaja koji je ispunjenje Bajdenovog predizbornog obećanja, ne očekuju veliki domet. Procenjuje se da bi samit, domaćinu, koji je okrnjio kredibilitet nakon povlačenja trupa iz Avganistana, mogao biti od koristi.

"Ovo je od velikog značaja za ovu administraciju, kao i što je bio razgovor između dvojice predsednika, Bajdena i Putina. I ako ne mogu da stvore barem percepciju uspeha, onda će ova administracija verovatno do izbora dogodine biti u poziciji da nema niti autorirtet niti mogućnost da se bavi spoljnom politikom na način kako bi želeli", kaže politički analitičar iz Vašingtona Obrad Kesić.

Mnogima nisu jasni kriterijumi na osnovu kojih je sačinjena lista učesnika samita. Ambasador Sjedinjenih Država u Srbiji prvo je rekao da Srbija neće biti pozvana, međutim, tri dana kasnije, usledio je poziv za učešće.

"Dakle, ako se već okuplja 100 i nešto zemalja, bolje je biti tu nego ne biti. S druge strane, ako se na tom samitu budu dogovarale neke mere protiv Rusije i Kine, to može da nas dovede u relativno neprijatnu situaciju. Međutim, oni koji su pozvali predsednika, znaju u kakvim je odnosima Srbija sa Rusijom i Kinom, tako da pretpostavljam da su to već ukalkulisali", smatra kolumnistkinja Nedeljnika Ljiljana Smajlović.

Od samog početka afričke države Kongo i Angola nisu strepele da li će biti na spisku zvanica.

"Kad vidite da je Kongo pozvan, pa Kongo je pozvan sigurno zbog tog kobalta koji je sad najvažnija stvar na svetu. Kad vidite da je Angola pozvana, ona je verovatno pozvana zbog dijamanata, ali nije pozvan neki njihov komšija, Etiopija, gde nema neke razlike u demokratskim vrednostima. To je problem sa Bajdenovim konceptom. Mi protiv njih", objašnjava Smajlovićeva.

Na Samit su pozvani Tajvan i tzv. država Kosovo, iako nisu članice UN. Kada je reč o našem regionu, Bosna i Hercegovina i Mađarska nisu dobile pozivnicu.

"Jednostavno, pozivi pokazuju da su i dalje, na neki način, globalisti dominantni u institucijama koje odlučuju ko je prijatelj, a ko je neprijatelj, ili ko je možda rival SAD", smatra Kesić.

Američki mediji ne pridaju veliki značaj Samitu demokratije, a kritičari ocenjuju da Sjedinjene Države nisu izabrale pravo vreme za taj događaj.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво