Читај ми!

Bez povećanja poreza na imovinu u Beogradu, leva obala Save od danas je Obala jasenovačkih žrtava

Skupština grada Beograda donela je nekoliko odluka, među kojima je i ona o porezu na imovinu, koji se sledeće godine neće menjati. Takođe, leva obala Save, od Gazele do Brankovog mosta, od danas se zove Obala jasenovačkih žrtava.

Odbornici Skupštine Beograda odlučili su na današnjoj sednici da naredne godine neće biti povećan porez na imovinu, iako su cene nekretnina u prestonici više za oko šest odsto. Grad je, i pored ove odluke, planirao znatno veći prihod po ovom osnovu u narednoj godini.

"Za toliko je trebalo da bude povećan porez na imovinu ako bismo pratili slovo zakona. Međutim, imamo pravo da kao lokalna samouprava usvojimo određene parametre kojima to isključujemo. Videćete u predlogu budžeta za narednu godinu da smo predvideli oko 700 miliona više od poreza na imovinu i to je zato što imamo više nekretnina na koje se plaća porez", objasnio je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Leva obala Save, od Gazele do Brankovog mosta, od danas se zove Obala jasenovačkih žrtava. Svoje ulice će u Beogradu dobiti carevi Justinijan i Iraklije, knez Pavle Karađorđević, ćerka Lazara i Milice Hrebeljanović - princeza Olivera.

Tri ulice zvaće se po poznatim ženama Srbije - Draginji Gavrilović, Kosari Cvetković i Jelki Bojković Makavejev.

Ulice će dobiti i Vladeta Jerotić, Đorđe Stratimirović, Sveti Nikolaj Velimirović Žički i Nikša Gradi.

Usvojena odluka o nabavci 150 javnih bicikala

Osim na taksi stajalištima, mobilini toaleti i kiosci biće postavljeni i na okretnicama linija gradskog prevoza.

Doneta je odluka koja će omogućiti da se raspiše tender za nabavku javnih bicikala, za koje je obezbeđeno 150 lokacija.

Interno raseljena lica sa Kosova i Metohije, koja žive u Beogradu, a nisu prijavljena, moći će u gradskom prevozu da ostvare ista prava kao i drugi građani.

Usvojena je i odluka kojom je precizirano da će kazne zbog nepropisnog parkiranja na javnim površinama plaćati oni koji su upravljali vozilom.

Sednica, na kojoj će na dnevnom redu biti budžet za sledeću godinu, biće održana u drugoj polovini decembra.

Građani do 8. decembra mogu da predlažu projekte koji bi se finansirali iz budžeta, a do sada su uputili oko 2.000 predloga.

Međusobne optužbe Stranke slobode i pravde i Srpske napredne stranke

Na konferenciji za medije ispred zgrade gde je održana sednica Skupštine grada, predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas nazvao je blokadu puteva proteklog vikenda širom Srbije mirnim protestima građana, a vlast je optužio da je reagovala brutalnom represijom i zatražio je da budu pušteni oni koji su uhapšeni na protestima.

"Znamo da je ceo taj događaj organizovan od strane države. Država je povukla policiju, državnim automobilima su dovezeni batinaši koji nisu hapšeni. Aleksandar Vučić i Aleksandar Vulin su organizatori, ali i izvršioci brutalnog nasilja nad građanima Srbije, koje su u njihovo ime i po njihovom nalogu sproveli kriminalci iz Šapca", rekao je Đilas.

Odbornici Srpske napredne stranke poručili su da je očigledno da je provociranje sukoba i nesreće jedini politički program stranke Dragana Đilasa.

"Nama su rekli da izaberemo banderu sa koje ćemo visiti. Iz dana u dan nam pričaju kako će nas juriti po ulicama. Njihovi sledbenici nam predviđaju koncentracione logore. Pa zar to nije fašizam? I onda nama licemerno podmeću da mi huškamo narod", rekao je šef odborničke grupe SNS-a Aleksandar Miković.

Miković je pokazao fotografiju prebijenog čoveka, kojeg je, kako kaže, "prebio izvesni Crni za kojeg je Dragan Đilas rekao da je junak i zahtevao da se pusti na slobodu".

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво