Читај ми!

Vučić: Pristojnu Srbiju pozivam na uzdržanost

Povodom najavljenog protesta zbog napada na bageristu u Šapcu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je, kako kaže, "pristojnu Srbiju" na uzdržanost. Ističe da još nije potpisao zakon o eksproprijaciji zemljište jer čeka mišljenje pravnog tima.

Aleksandar Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara u Čačku, govorio o protestima koji se ovih dana održavaju u Srbiji.

Tom prilikom je, povodom najave protesta zbog napada na bageristu u Šapcu, zamolio na uzdržanost.

"Kada organizuje većina pristojnih ljudi proteste, moja molba je da budu uzdržani i da nikada ne preduzimaju ono što manjina radi i teroriše manjinu kao što to oni čine većini", rekao je Vučić posle obilaska radova na izgradnji auto-puta od Preljine do Požege.

Na pitanje da prokomentariše informaciju da tužilaštvo u Šapcu nije tražilo pritvor za muškarca koji je prebio bageristu, već mu omogućilo da se brani sa slobode, podsetio je da je pretučen čovek koji nije kršio nijedan zakon, koji se kretao putem kojim je imao pravo da se kreće.

"Kretao se veoma sporo neugrožavajući nikoga, iako su oni koji su blokirali put time ugrožavali njega i ostale. Nikoga nije povredio, a izubijali su ga. On se nalazi u bolnici, reč je o gospodinu Prokiću. Nalazi se u bolnici, mislim na VMA ili Kliničkom centru Srbije. Ima teške telesne povrede", objasnio je Vučić.

Povodom svih ovih događaja konstatovao je da se moglo videti, kako je rekao - kako za "Rokfelerove pare", aludirajući na finasiranje organizatora protesta, Srbi dobijaju batine.

Objasnio je da tužilaštvo može da traži pritvor ili ne, ali da je druga stvar to kako će biti suđenje. Dodao je da se pritvor određuje kada postoji strah od bekstva, vršenja uticaja na svedoke ili ponavljanja dela.

Tužilaštvo se, kaže, verovatno rukovodilo time da ne postoji opasnost uticaja na svedoke jer je počinjeno delo bilo tako očigledno.

Svojom odlukom, međutim, tužilaštvo je "izazvalo bes većine naroda u Srbiji", rekao je Vučić i ponovo pozvao na uzdržanost.

"Naše je da čuvamo mir i da se suzdržimo svega. Molim da se ne svete tom batinašu, a ni ostalima koje je Zelenović pozvao da dođu da maltretiraju građane. Na državnim organima je da rade svoj posao, sve u skladu sa zakonom", naglasio je Vučić.

Podsetio je da su tužilaštvo i sudije postavljeni 2009. od strane ranijih vlasti. Dodao je i da građani kažu da pravosuđem "vlada žuta ološ", ali da će "polako sve biti u redu".

"Ko ste vi da ne date nekome da prođe"

Vučić je upitao i po kom zakonu su pre dva dana okupljeni po gradovima blokirali puteve i sa kojim pravom su ostale građane sprečavali da prođu, dodajući da takvo ponašanje i agresija proizilaze zapravo iz političke nemoći onih koji takve skupove organizuju.

Na pitanje otkud bager na putu u Šapcu i kuda je krenuo, kada po zakonu građevinske mašine moraju da se prevoze vučnim vozilom, pod rotacijom, Vučić je upitao da li zaista građevisnke mašine, poput onih koje su angažovane na izgradnji puteva, treba da traže dozvolu.

"A, ko ste da zaprečite meni put da ne mogu da prođem, ili ja vama? Kako možete da me zaprečite da ovde prođem, ko ste vi da nekome zabranjujete da izađe iz skupštine opštine, po kom zakonu, gde to piše?", upitao je Vučić.

Upitao je i po kom zakonu su zaprečili most na Savi i sprečavali političke protivnike da idu na neki skup.

"Zamislite da mi sprečavamo bilo koga da održi političke skupove... Ko ste vi da to radite, to je čist kriminal. Ne možete da sprečavate poštene, pristojne ljude da idu bilo gde. Imate pravo da protestujete gde god hoćete, niko vas ne ometa, ali ko ste da sprečavate običan narod da ide bilo gde", rekao je Vučić.

Zapitao je i da li su organizatora dobili dozvolu za skup, da li su ga prijavili, dodajući da je on 20 godina proveo u opoziciji i da se nikad nije desilo da su imali neprijavljen skup, već su se uvek sa policijom dogovarali kako da se čuva mir, uz mere obezbeđenja.

"Ko su oni koji misle da imaju pravo da maltretiraju ljude? Šta ste vi, bogovi?", pitao je Vučić i dodao da su oni koji su doveli Rio Tinto 2004. godine rešili da maltretiraju ostatak Srbije, one koji sa tim nemaju veze i da, kako kaže, obmanjuju građane.

"A, onda ćemo izubijati čoveka, koji nijedan zakon nije prekršio, i reći 'Đura će ti oprostiti što te je tukao', pa će Đura na slobodu, a da uhapsimo onog što ga je Đura izubijao od batina... Ima li kraja licemerju i bezobrazluku", rekao je Vučić.

Dodao je da je njihov savet policiji da se svuda sklone i da puste one koji "misle da su najpametniji i koji dobijaju pare", pa da se vidi šta će reći građani.

"Ko ste vi da mi ne date da prođem, i to za pare onih koji to počiste vodenim topovima, palicama. . . Onda se igrate trikova, kao u Hongkongu, Belorusiji - da će da objave imena policajca koji radi svoj posao, a posao je da nema nikog na auto-putu", rekao je Vučić.

To je, kako je konstatovao, verovatno iz ljubomore, jer prethodnici, naglasio je, nisu nijedan put nikad izgradili...

"Da li mislite da je nekoga strah? Ne pada mi na pamet da se plašim.. Grobovi naši boriće se sa onima koji su zemlju uništavali, ali ćemo to da činimo na miran način, uzdržani, a ne da se hvalimo batinanjem nekoga", rekao je Vučić.

"Građanska neposlušnost - može, u okviru zakona"

Dodao je da ako je neko nekoga batinao, uradio bilo šta protivzakonito, svakako treba da odgovara, ali da je jasno ko je počinio prekršaj.

"Kažete građanska neposlušnost? Može, ali u okviru zakone. Ali, onda ćete da vidite 3. aprila da li su građani glasali za takve ili za pristojnu Srbiju. Samo da se ne iznenadite previše", rekao je Vučić.

Dodao je i da će se, ako se tokom njihovih blokada desi neka nesreća, znati ko je odgovoran.

"Ako kažete da je građanska neposlušnost, onda ćete za to da odgovarate, jer su nam život važniji od poslušnosti ili neposlušnosti i vaše političke nemoći, iz koje izlazi sva vaša agresija", rekao je Vučić.

Na pitanje zašto niko od onih koji su bili sa motkama u Šapcu nisu odgovarali, iako postoje saznanja da su došli službenim automobilima grada, Vučić je konstatovao da čim se kaže da postoje saznanja, može da pretpostavi da ne postoje dokazi.

"Što se toga tiče, niko nije ni lakše povređen, ali ja nemam problem sa tim, za razliku od vas koji mislite da je uživanje u prebijanju i nanošenju teških telesnih povreda nešto blagorodno... A, tamo, koliko sam video, sve su bili batinaši Zelenovićevi, nisu to ekolozi...", rekao je Vučić.

среда, 08. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара