Читај ми!

Dačić na zasedanju Interparlamentarne unije: Demokratiju moramo gledati kao životnu stvar

Više od hiljadu parlamentaraca iz celog sveta doputovalo je u Madrid. Na 143. zasedanju Interparlamentarne unije analiziraće izazove sa kojima se suočava svet, podeliti iskustva i probleme. Na marginama, predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić sastao se sa predstavnicima parlamenata Egipta, Bahreina i domaćinima skupa. Pozvao je španskog kralja da prvi put poseti Srbiju.

Četvrti put kraljevska metropola otvorila je vrata parlamentarcima. Iako je od prvog susreta u Madridu 1933. godine broj delegata i članica Interparlamentarne unije višestruko veći, jedno je nepromenjeno - cilj zbog kojeg se okupljaju.

Felipe VI, kralj Španije ističe da parlamenti nisu samo instrumenti predstavljanja, već i donošenja odluka i izgradnje političkih dogovora i konsenzusa. "Zbog toga je važno da se fokusiramo na debate i da govorimo o pretnjama po demokratiju", navodi Felipe VI.

Duarte Pačeko, predsednik Interparlamentarne unije primetio je da parlamentarci vole da pričaju, ali da moraju da urade više. "Pandemija koronavirusa može da poveća nejednakost, siromaštvo i nezaposlenost, kao i ekonomsku krizu i ne može se samo razgovarati o tome", ističe Pačeko.

Da se sa reči pređe na dela neophodno je, kažu, i kada su u pitanju drugi izazovi za demokratiju - širenje dezinformacija putem društvenih medija, ali i erozija poverenja građana u institucije i političke sisteme.

Ivica Dačić kaže da se ne može govoriti o demokratiji u laboratorijskim uslovima, kao teorijskom konceptu koji nema dodira sa stvarnim životom.

"Moramo je gledati kao životnu stvar, kao sistem vrednosti koji se menja i prilagođava realnom životu i odgovara na njegove potrebe, ali istovremeno čuva svoju temeljnu crtu, a to je puna reprezentativnost demokratski izražene volje građana", smatra Dačić.

Temelje na kojima počiva Interparlamentarna unija, Srbija podržava gotovo od njenog osnivanja - 130 godina.

"I ovo zasedanje smo iskoristili da imamo ne samo bilateralne susrete, već i da iznesemo neka politička stanovišta vezano za pitanja koja su nama od interesa, počevši od pitanja koje nas muči - kao što je Kosovo i Metohija", kaže Dačić.

Na dnevnom redu 143. zasedanja Ineterparlamentarne unije nalazi se i glasanje o novoj Strategiji, koja definiše ciljeva u narednih pet godina. Fokus je, kako je precizirano, na oblastima gde postoji hitna potreba za parlamentarnom akcijom.

Zato su na vrhu liste borba protiv klimatskih promena, predlozi za unapređenje ljudskih prava i rodne ravnopravnosti, kao i razvijanje demokratije.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво